Військова допомога від США може бути заблокована через розбіжності в Республіканській партії, — Bloomberg

Голосування в Палаті представників США щодо допомоги Україні навряд чи відбудеться щонайменше до середини квітня.

Голосування в Палаті представників США щодо допомоги Україні навряд чи відбудеться щонайменше до середини квітня, а можливо, і пізніше, оскільки спікер Майк Джонсон все ще шукає шляхи пом’якшення опозиції з боку республіканців, які займають жорстку позицію, заявили представники керівництва партії. Про це повідомило видання Bloomberg з посиланням на співрозмовників у керівництві партії.

Читайте також: Кулеба та Сійярто провели тривалу зустріч у Брюсселі

Джонсон підвищив очікування щодо швидких дій заявивши, що Палата представників «негайно» розпочне надання допомоги Україні, коли законодавці повернуться наступного тижня з двотижневих великодніх канікул.

Видання повідомляє, що команда Джонсона не поділилася детальним планом щодо пакету допомоги з республіканськими законодавцями і, схоже, не визначилася з тим, на яких поступках він наполягатиме з боку адміністрації Байдена, що ускладнює для нього завдання зібрати підтримку вчасно до голосування наступного тижня, кажуть партійні чиновники.

Спікер зазначив, що висуне нові умови надання допомоги. За словами Джонсона, ці умови можуть включати перетворення допомоги на позику, яку Україна буде зобов’язана повернути, арешт російських активів в якості компенсації та скасування рішення адміністрації Байдена про замороження видачі нових ліцензій на експорт скрапленого природного газу.

Прессекретар Джонсона Тейлор Хоулсі заявив, що обіцянка спікера про швидкі дії не мала на меті встановити конкретний термін, і що Джонсон «вислуховує думки членів партії» щодо плану. 

Читайте також: Суд узаконив перехід з УПЦ МП до ПЦУ

Два представники республіканського керівництва заявили, що все ще існує логістична можливість того, що Джонсон може прийняти рішення щодо плану допомоги протягом вихідних і прискорити прийняття закону наступного тижня. Але такий прискорений графік може призвести до провалу законопроекту, а також до подальшого протистояння з прихильниками жорсткої лінії Республіканської партії.

Нагадаємо, в Естонії схвалили атаки України на військові об’єкти в тилу РФ. Росія не встановлює обмежень на агресію щодо України, тому і країни Заходу не повинні встановлювати обмеження на допомогу Києву.