Чи потрібно Україні мобілізувати 500 тисяч людей: відповідь Сирського

Головнокомандувач ЗСУ заявив, що Генштаб переглянув питання про мобілізацію 500 000 українців у бік значного скорочення в результаті аудиту військових частин.

Генштаб переглянув питання про мобілізацію 500 000 українців у бік значного скорочення в результаті аудиту військових частин. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв’ю Укрінформу.

Читайте також: Внаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру у шести областях України, — Шмигаль

“Після перегляду наших внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу Збройних сил ця цифра була суттєво зменшена. Ми очікуємо, що у нас буде достатньо людей, здатних захищати Батьківщину. Йдеться не лише про мобілізованих, але й про добровольців”, — повідомив Сирський. 

Він зазначив, що люди в умовах бойових дій виснажуються фізично й психологічно. Головнокомандувач навів приклад людей, які прийшли до ТЦК у лютому 2022 року й зазначив, що вони потребують відпочинку та лікування. 

За словами Сирського, наразі переглядається чисельність певних військових частин, які не беруть участі у бойових діях, на підставі аудиту їхньої діяльності. 

“Це дало нам змогу вивільнити тисячі військовослужбовців і спрямувати їх до бойових частин. Але й при цьому необхідно утримуватися від крайнощів. У всіх арміях світу є особовий склад, який не бере участі у бойових діях, але забезпечує бойові підрозділи. Це не менш важлива частина роботи”, — зауважив він. 

За словами Сирського, Україна змушена вести проти Росії війну на виснаження та логістичну війну. Він додав, що не можна недооцінювати важливість ефективності роботи тилових підрозділів. Мова йде про систему забезпечення військ продовольством та боєприпасами, ремонтні підрозділи, медичні заклади та багато іншого, адже саме ці люди роблять свій внесок в ефективність бойових дій.

Окремо Головком наголосив, що “громадяни, які приходять до війська після мобілізації, не потрапляють відразу на фронт. За дуже спеціальними винятками, наприклад, коли у людини вже є бойовий досвід”.

Читайте також: У Зеленського були вагомі причини звільнити Залужного, — Сирський

У переважній більшості ці люди прибувають у навчальні військові частини та центри. Станом на лютий 2024 року, кількість осіб, які проходили таку підготовку, за словами Сирського, становила 84 відсотки від загальної кількості мобілізованих. За його словами, лише після такої підготовки мобілізованих можуть відправляти на доукомплектування військових частин для відновлення їхньої боєздатності.

Нагадаємо, мобілізація 2024: до лав ЗСУ планують призвати 500 000 осіб. У 2024 році планується мобілізувати до 500 000 осіб, адже 330 000 солдатів на фронті виснажені й потребують заміни.