Кремль використовує напад на “Крокус” для підтримки війни проти України, — ISW

Росія використовує риторику “терористичних” атак проти Росії після нападу на «Крокус Сіті Холл» з метою отримання більшої внутрішньої підтримки війни в Україні.

Російські офіційні особи пов’язують США і Захід з ширшим набором «терористичних» атак проти Росії після нападу на «Крокус Сіті Холл», що, ймовірно, посилить риторику про ймовірні західні та українські загрози з метою отримання більшої внутрішньої підтримки війни в Україні. Про це повідомляють в ISW.

Читайте також: Нобелівські лауреати закликали до більш жорстких заходів проти Росії

Повідомляється, що російський Слідчий комітет і Генеральна прокуратура заявили 27 березня, що розглянуть звернення Державної Думи Росії щодо розслідування американського і західного фінансування та організації терористичних атак проти Росії.

Російський Слідчий комітет, Генеральна прокуратура і депутати Державної Думи, які звернулися із цим зверненням, прямо не посилалися на напад у «Крокус Сіті Холі». 

Аналітики вважають, що кремлівські чиновники раніше пов’язували Україну і Захід з атакою на «Крокус Сіті Холл», але ще не висунули офіційних звинувачень, і Кремль може утриматися від офіційного звинувачення, оскільки всі наявні докази продовжують вказувати на те, що Ісламська держава (ІД) з великою ймовірністю несе відповідальність за напад. 

Російські офіційні особи регулярно називають українські військові удари по законних військових цілях в окупованій Україні та Росії тероризмом і постійно стверджують, що західні актори допомагають організовувати ці удари. 

В Інституті додають, що Кремль, ймовірно, прагне зіграти на страхах і гніві російського суспільства, що виникли після нападу на «Крокус Сіті Холл», зображуючи Україну, США і Захід як безпосередні терористичні загрози. 

Читайте також: Кулеба сказав, коли F-16 з’являться у небі України

“Кремль, ймовірно, сподівається, що сприйняття причетності України та Заходу до нападу на «Крокус Сіті Холл» збільшить внутрішню підтримку війни в Україні, і російські чиновники, ймовірно, будуть посилатися на більш широке розуміння того, що вони вважають тероризмом, щоб і надалі зображати українців терористами, а Захід — спонсором тероризму”, — йдеться у повідомленні. 

В ISW вважають, що Кремль все ще може офіційно звинуватити Україну в організації нападу на «Крокус Сіті Холл», якщо він вважає, що ці інші інформаційні зусилля недостатні для того, щоб викликати потрібну йому внутрішню реакцію.

Нагадаємо, в ISW проаналізували заяви Володимира Путіна та Олександра Лукашенка щодо теракту на “Крокус” під Москвою. В Інституті вивчення війни проаналізували заяви Олександра Лукашенка та Володимира Путіна щодо нападу на московський «Крокус Сіті Холл».