В ISW проаналізували заяви Путіна та Лукашенка щодо теракту на “Крокус” під Москвою

В Інституті вивчення війни проаналізували заяви Олександра Лукашенка та Володимира Путіна щодо нападу на московський «Крокус Сіті Холл».

Аналітики Інституту дослідження війни проаналізували заяви президентів Білорусі та Росії щодо нападу на московський «Крокус Сіті Холл». Про це повідомляють в ISW.

Читайте також: Втрати армії РФ у війні проти України перевищили 439 тисяч осіб, — Генштаб

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що нападники на «Крокус Сіті Хол» спочатку втекли до Білорусі, а не до України, прямо підриваючи наратив Кремля про причетність України, можливо, щоб уникнути запитань про те, чому нападники попрямували до Білорусі в першу чергу. 

Під час візиту до північно-західного Ашмянського району Білорусі 26 березня Лукашенко повідомив, що нападники на «Крокус Сіті Хол», можливо, планували втекти з Брянської області Росії до Білорусі, але Білорусь запровадила посилений режим безпеки, що змусило нападників змінити курс у бік російсько-українського кордону.

“Припущення про те, що нападники прямували до Білорусі, ймовірно, щоб знайти там притулок, може мати згубні політичні наслідки для Лукашенка і його режиму, оскільки це підніме питання про те, чому вони думали, що в Білорусі їм буде безпечніше, і хто, на їхню думку, міг би їх там прийняти. Тому Лукашенко, можливо, хотів запобігти дискусіям про гіпотетичні зв’язки нападників з Білоруссю, заявивши, що білоруські сили відіграли важливу роль у їхньому арешті”, — йдеться у повідомленні. 

В Інституті заявили, що хоч заява Лукашенка підриває усталений наратив Кремля, вона зменшує його вразливість перед спробами Кремля використати непублічну інформацію про початкові плани втечі нападників для тиску на нього в майбутньому.

Читайте також: Поляки скуповують житло в Іспанії на випадок війни у Польщі — ЗМІ

В ISW додали, що президент Росії Володимир Путін та інші високопосадовці Кремля, схоже, намагаються підтримувати послідовну риторичну лінію щодо нападу на «Крокус Сіті Холл», що свідчить про те, що Кремль ще не до кінця зрозумів, як узгодити свої інформаційні операції з реальністю провалів розвідки та правоохоронних органів. 

“Путін та інші високопосадовці не повністю згуртувалися навколо неправдивого наративу про те, що Україна якимось чином здійснила напад на концертний зал «Крокус» 22 березня, відповідальність за який взяла на себе «Ісламська держава». Путін прямо припустив, що нападники пов’язані з Україною, у своєму зверненні 23 березня після нападу”, — додали в Інституті. 

Нагадаємо, Держдеп США заявив, що не було ніякої участі України у теракті у “Крокусі” — і крапка. Метью Міллер заявив, що не було жодної участі України у теракті у сіті холі “Крокус”, що під Москвою.