Чехія купляє боєприпаси для України у союзників Росії, — WSJ

Серед постачальників боєприпасів для України, які закуповує Чехія, є союзники Москви.

Для отримання необхідних Україні боєприпасів Чехія використовує свої зв’язки часів холодної війни. В умовах блокування американської збройової допомоги, повільного зростання виробництва боєприпасів на Заході та зменшення запасів у Києві, Прага закуповує їх у країн-союзників Москви. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Читайте також: Буданов назвав цілі «обмеженої військової операції” в Бєлгородській і Курській областях

За інформацією видання, Чехія отримала близько 800 000 артилерійських снарядів від різних постачальників з усього світу і визначила ще 700 000 одиниць, які можуть бути замовлені, якщо буде доступне додаткове фінансування. Перший транш у розмірі 300 000 снарядів вже отримано, причому найбільший внесок зробила Німеччина.

Колишня приналежність країни до Радянського Союзу виявилася несподіваною допомогою. Чехія успадкувала велику збройову промисловість з клієнтами по всьому світу і добрі відносини з багатьма країнами Глобального Півдня, які мають великі запаси зброї радянських часів і можливість виробляти ще більше.

Попри те, що Прага мовчить про те, звідки надходять боєприпаси, газета стверджує, що серед постачальників є союзники Росії. Торговельні угоди передбачають, що поставки здійснюватимуться через Чехію або треті країни, щоб уникнути прямого зв’язку між країнами походження та Україною, а також щоб не наражати постачальника на гнів Москви.

Читайте також: Втрати армії РФ перевищили 413 тисяч окупантів: Генштаб

«Ключовим моментом є конфіденційність: Ми говоримо і будемо говорити з усіма, незалежно від їхньої лояльності або політичної позиції — за деякими винятками, такими як Північна Корея», — заявив Томаш Пояр, радник з питань національної безпеки прем’єр-міністра Петра Фіали.

Своєю чергою, заступник міністра оборони Чехії Ян Їреш заявив, що чеська ініціатива виявила протиріччя між публічним дружнім ставленням деяких урядів до Росії та їхньою готовністю укладати угоди з союзниками України в приватному порядку.

Нагадаємо, Володимир Путін перемагає на “виборах” із 87% підтримки: реакція світової спільноти. Володимир Путін перемагає на виборах президента РФ із 87,34% голосів виборців за підсумками опрацювання 98% протоколів. Світова спільнота заявила, що такі вибори не можуть бути чесними.