ISW: РФ хоче використати тактичні можливості в Авдіївці до посилення оборони ЗСУ

Армія РФ хоче використати тактичні можливості після захоплення Авдіївки до того, як українські війська встановлять більш згуртовані і важкопрохідні оборонні лінії в цьому районі.

Російські війська намагаються використати тактичні можливості, що з’явилися після захоплення Авдіївки. Вони підтримують відносно високий темп наступальних операцій, спрямованих на те, щоб просунутися якомога далі в районі Авдіївки до того, як українські війська встановлять більш згуртовані і важкопрохідні оборонні лінії в цьому районі. Про це повідомляють в ISW.

Читайте також: Нічна атака “Шахедів”: в Одесі дрон пошкодив об’єкт критичної інфраструктури

Повідомляється, що російські війська тимчасово знизили темп своїх операцій під час зачистки Авдіївки після її захоплення 17 лютого, але з того часу відновили відносно високі темпи атак на захід і північний захід від Авдіївки.

Речник української Таврійської групи військ Дмитро Лиховий заявив 27 лютого, що російські війська нещодавно збільшили чисельність своїх штурмових груп на Таврійському напрямку (Авдіївка через західну частину Запорізької області) з невеликих груп у складі відділень до взводів і навіть ротних груп. 

Наразі російські війська зосереджують атаки на захід від Авдіївки у напрямку Бердичева, Орлівки та Тоненького, де українські війська зайняли негайні оборонні позиції для прикриття свого відходу з Авдіївки та прийому наступних російських наступальних операцій. 

Лиховій та командувач Таврійського угруповання українських військ Олександр Тарнавський заявили, що станом на 27 лютого українські війська стабілізували свої оборонні рубежі по лінії Тоненьке-Орлівка-Бердичі.

Лиховій та командувач Таврійської групи українських військ Олександр Тарнавський заявили, що станом на 27 лютого українські сили стабілізували свої оборонні рубежі вздовж лінії Тоненьке-Орлівка-Бердичі.

Українські військові спостерігачі охарактеризували українські укріплення на захід від Авдіївки як такі, що «розчаровують» та «проблематичні». 

Читайте також: РФ вночі атакувала Україну ракетами С-300 та 10 “Шахедами”: ППО знищила всі дрони

Російські мілблогери стверджували, що українські сили намагаються утримувати оборонні позиції безпосередньо на захід від Авдіївки, і прогнозували, що українські сили зосередяться на оборонній лінії далі на захід, яку українські війська почали будувати в листопаді 2023 року.

“Російські війська, ймовірно, продовжують спроби просунутися вперед, щоб позбавити українські війська перепочинку, який дозволив би Україні створити більш згуртовану і важкопрохідну лінію оборони в безпосередній близькості від Авдіївки. Захоплення Авдіївки дозволило російським військам натиснути на позиції, які українські війська утримували протягом коротшого періоду, ніж українські позиції в Авдіївці або далі на захід, і російські війська, ймовірно, підтримують високий оперативний темп, щоб спробувати використати цю тактичну можливість”, — повідомляють аналітики. 

В Інституті припустили, що російські війська можуть захопити населені пункти на захід і північний захід від Авдіївки протягом найближчих тижнів, але рельєф місцевості і водні об’єкти на захід від Авдіївки, особливо водойма, що пролягає між Бердичевом і Семенівкою-Орлівкою, ймовірно, сповільнять і без того відносно повільний темп російського просування в цьому районі. 

Читайте також: Понад 1 000 окупантів, 2 літаки та 20 артсистем: Генштаб оновив втрати РФ за добу

“Ця складна місцевість, ймовірно, обмежить подальші тактичні переваги росіян і дозволить українським військам зайняти підготовлені оборонні позиції, які, ймовірно, сприятимуть кінцевій кульмінації нинішніх російських наступальних зусиль у цьому районі, принаймні доти, доки росіяни не посилять свої атакуючі елементи”, — додали в ISW.

Нагадаємо, ситуація дуже важка: у Білому домі заявили про просування РФ та нестачу набоїв у ЗСУ. Речник Білого дому Джон Кірбі заявив про нестачу набоїв у ЗСУ, а також критичну ситуацію біля Авдіївки й закликав Конгрес до допомоги Україні.