Польща може тимчасового закриття кордон з Україною для товарів, — Туск

Прем’єр-міністр Польщі заявив, що Варшава веде переговори з Україною про тимчасове закриття кордону для торгівлі.

Варшава веде переговори з Україною про тимчасове закриття кордону для торгівлі. Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск на пресконференції у Варшаві 28 лютого, повідомляє RMF FM.

Читайте також: Зеленський підписав з Албанією угоду про дружбу і співробітництво

«Ми також ведемо переговори з українською стороною про тимчасове закриття кордону для товарів. Завтра я також буду обговорювати це з польськими фермерами» — заявив він.

Голова польського уряду підкреслив, що це буде тимчасовим рішенням і болючим для обох країн. Натомість Польща шукає довгострокове рішення. Вже 29 лютого прем’єр-міністр зустрінеться у Варшаві з лідерами груп, які проводять акції протесту на кордоні з Україною.

Туск заявив, що Польща прагне допомогти Україні, але не може допустити, щоб ця допомога мала «дуже негативні наслідки» для її громадян. 

Зі слів Туска, Варшава шукає рішення, яке захистить ринок від «напливу набагато дешевшої сільськогосподарської продукції», а фермерів — від нерівної конкуренції.

Читайте також: Армія РФ обстріляла Херсонщину: пошкоджено вантажне судно

Глава уряду також заявив, що ліміти, запропоновані Брюсселем і Києвом, є неприйнятними для Польщі. Польща хоче, щоб українська сільгосппродукція ввозилася безмитно на довоєнному рівні, а не на рівні 2022 і 2023 років. Туск не виключив державних субсидій, щоб зробити польське зерно більш привабливим, ніж українське. Перший транш може бути виплачений завтра або найближчими днями невеликим компаніям.

Нагадаємо, поляки на кордоні знову висипали українську агропродукцію з вагонів. Поляки вкотре пошкодили українську агропродукцію висипавши ріпак в трьох зерновозах на пункті пропуску “Дорогуськ”.