Москва відпрацьовує сценарії ядерного удару по Китаю: FT

Армія РФ проводить навчання щодо застосування ядерної зброї на випадок можливого вторгнення Китаю.

Збройні сили Російської Федерації проводили навчання щодо застосування ядерної зброї на випадок можливого вторгнення Китаю. Про це повідомляє Financial Times, яке посилається на низку нібито таємних документів.

Читайте також: ISW: РФ хоче використати тактичні можливості в Авдіївці до посилення оборони ЗСУ

Видання отримало доступ до 29 документів, що містять сценарії «військових ігор» та презентації для офіцерів російського флоту, зокрема, принципи застосування ядерної зброї з 2008 по 2014 рік. 

Експерти вважають, що, попри десятирічний вік, документи зберігають актуальність для сучасної військової стратегії Росії. Вони були передані FT із західних джерел.

У документах описано критерії застосування ядерної зброї, зокрема вторгнення на російську територію та знищення підводних човнів. Вони також свідчать про глибоку недовіру Росії до Китаю, попри договір, що забороняє перший ядерний удар. Східний військовий округ Росії відпрацював різні сценарії китайського вторгнення, включаючи застосування ядерної зброї. Сценарії передбачають тактичний ядерний удар, щоб запобігти вторгненню другої групи військ після того, як першу групу з conventional weapons (замініть на «звичайною зброєю») було зупинено.

Читайте також: Ситуація дуже важка: у Білому домі заявили про просування РФ та нестачу набоїв у ЗСУ

Так, окрема презентація для офіцерів флоту описує широкі критерії для ядерного удару, включаючи висадку ворога, поразку підрозділів або conventional attacks (замініть на «звичайні атаки»). Межа застосування визначається як момент, коли втрати російських військ не можуть зупинити агресію противника, що ставить під загрозу національну безпеку Росії.

Нагадаємо, спецпредставник Китаю у березні відвідає Україну, ЄС та Росію. Спеціальний представник Китаю у справах Євразії Лі Хуей у березні приїде до України, ЄС та Росії.