Затримка західної допомоги для України сприяла наступу Росії на трьох напрямках, — ISW

Внаслідок затримки з наданням західної безпекової допомоги Україні, ймовірно, допомагають Росії розпочати наступальні операції на трьох напрямках.

Затримки з наданням західної безпекової допомоги Україні, ймовірно, допомагають Росії розпочати опортуністичні наступальні операції на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках. Про це повідомляє ISW.

Читайте також: У Європі обговорюють світ без лідерства США — ЗМІ

Повідомляється, що наразі російські війська проводять щонайменше три наступальні операції — вздовж кордону Харківської та Луганської областей, зокрема: 

  • в напрямку Куп’янська та Лиману;
  • в Авдіївці та навколо неї; 
  • поблизу Роботиного на заході Запорізької області. 

Після виведення українських військ з Авдіївки та подальшого встановлення Росією контролю над усією Авдіївкою, за оцінками ISW та кількох українських і західних джерел, затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки, а саме артилерійських боєприпасів та критично важливих систем протиповітряної оборони, завадили українським військам захистити Авдіївку від наступу росіян. 

“Критична нестача обладнання, наданого Заходом, і побоювання повного припинення військової допомоги з боку США змусили українські війська зосередити техніку по всьому фронту, що, ймовірно, заохотило російські війська скористатися ситуацією і розпочати обмежені наступальні операції за межами району Авдіївки, що вони і зробили вздовж кордону між Харківською і Луганською областями з початку січня 2024 року і в західній частині Запорізької області протягом останніх 48 годин”, — додають аналітики. 

Читайте також: Хакери зламали сайти кількох українських ЗМІ — Держспецзв’язку

Ці російські наступальні зусилля, ймовірно, завадять українським військам підготувати особовий склад і матеріально-технічні засоби для відновлення контрнаступальних операцій, підкреслюючи оперативні недоліки, від яких постраждає Україна, якщо просто окопається і намагатиметься оборонятися до кінця 2024 року, як закликають деякі західні держави та аналітики.

Нагадаємо, літак та 1 290 окупантів: Генштаб оновив втрати армії РФ за добу. Загальні втрати армії РФ у війні сягнули 403 720 осіб. За минулу добу РФ втратила 1 290 осіб.