Україна виготовить тисячі дронів, що дістануть до Москви та Пітера, — Федоров

Міністр цифрової трансформації України заявив, що Україна випустить тисячі безпілотників дальнього радіуса дії, здатних наносити глибокі удари по Росії до 2024 року.

Україна випустить тисячі безпілотників дальнього радіуса дії, здатних наносити глибокі удари по Росії до 2024 року, і вже має до 10 компаній, що виробляють безпілотники, які можуть досягати Москви і Санкт-Петербурга. Про це заявив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю для Reuters.

Читайте також: Нардеп розповів, коли вступить у дію новий законопроєкт про мобілізацію

«Зростає категорія безпілотників-камікадзе дальнього радіусу дії — 300, 500, 700 і 1000 кілометрів. Два роки тому цієї категорії не існувало… взагалі», — сказав Федоров.

За його словами, нещодавня серія ударів по нафтових об’єктах відображає прогрес уряду у швидкому дерегулюванні ринку безпілотників і збільшенні його фінансування, причому держава виступає в ролі венчурного інвестора.

В рамках ініціативи BRAVE1, започаткованої урядом минулого року, військово-технічним стартапам було виділено близько 2,5 мільйонів доларів США у вигляді грантів, і ця сума має бути збільшена приблизно в десять разів у 2024 році.

Він додав, що переважна більшість виробників в Україні є приватними. За словами Федорова, лише одна з 10 компаній, чиї безпілотники можуть літати в регіони навколо Москви або Санкт-Петербурга, є державною.

Читайте також: Польські фермери висипали на землю українське зерно: акцію влаштував член проросійської партії

Федоров сказав, що згоден з оцінкою голови української військової розвідки Кирила Буданова про те, що Київ досяг «певного роду паритету» з Москвою у виробництві безпілотників дальнього радіуса дії.

«Нам потрібно діяти в антибюрократичний спосіб. У цьому суть прориву у війні технологій. Ми і надалі будемо робити на це ставку, працювати в цьому напрямку. Тому що технології дійсно можуть нас врятувати», — сказав він, нагадавши про дефіцит артилерійських снарядів, з яким стикаються українські війська.

Нагадаємо, «тут не вручатимуть повісток»: В Україні відкрили перший центр рекрутингу до ЗСУ. Центр не має відношення до територіальних центрів комплектування і повісток там не вручатимуть, стверджують у Міноборони.