Поразка України означатиме, що армія Росії стоятиме на кордоні Європи, — Боррель

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ вважає, що Росія «йде на все» і вважає, що необхідно краще пояснити жителям Європи, що означатиме мати російську армію «на кордоні» ЄС.

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ Жозеп Боррель попередив, що Росія «йде на все» і вважає, що необхідно краще пояснити жителям Європи мати російську армію «на кордоні» ЄС. Про це Жозеп Боррель заявив в інтерв’ю EFE.

Читайте також: Байден заявив, що дії ЦАХАЛ у Газі були надмірними

«Росія йде на все. Президент Росії Володимир Путін не має наміру здаватися. На кону його політичне виживання», — сказав Боррель.

Він зауважив, що Путін йде на все, і ми повинні прорахувати, що означатиме мати його в якості сусіда ЄС.

Боррель вважає, що Путін «піде до кінця і не проти пожертвувати своєю армією і своїм народом, оскільки він зазнає величезних матеріальних і людських втрат і не досягнув жодних значних територіальних успіхів».

«Ви думаєте, що Путін, коли починав війну, міг хоч на мить уявити, що через два роки він буде там, де він є? Ні, він думав, що його армія дуже потужна. А це не так. Він думав, що Україна дуже слабка, що вона розпадеться. Але цього не сталося. Я думав, що єдність європейців зазнає краху. Я думав, що трансатлантична єдність розвалиться. Нічого цього не сталося», — зазначив Боррель.

Усвідомлюючи, що «є люди, які не поділяють думку, що Україні треба допомагати і що було б краще, якби вона здалася якомога швидше», бо «це позбавило б нас від проблем», він запитав: «Як ви думаєте, якщо Росія встановить в Україні маріонетковий режим, подібний до того, який вона має в Білорусі, а російські війська будуть на польському кордоні, ми позбудемося проблем, чи матимемо ще більші проблеми?».

Тому він вважає, що «ми повинні продовжувати наполягати на допомозі народу, який захищається від потужного сусіда, який хоче нав’язати своє панування силою» і який має «ностальгію за старою радянською або царською імперією».

З огляду на те, що європейські вибори не за горами (6-9 червня), глава європейської дипломатії вважає, що існує просвітницьке завдання, яке необхідно виконати, щоб пояснити, чому ЄС допомагає Україні і які наслідки матиме її поразка.

Читайте також: У ЗСУ скоро будуть дрони з ШІ — Мінцифри

Поразка України означатиме, що «російська армія стоятиме на кордоні Європи», підкреслив він.

«Це означає, що Путін може подумати, що якщо він виграв одного разу, то чому б йому не виграти вдруге у свого сусіда? Це означатиме, що Росія контролюватиме 35% світового ринку пшениці, наприклад. Існують перспективи, про які люди повинні знати, якщо ми хочемо знати, чому ми робимо те, що робимо», — сказав він.

Нагадаємо, 6 лютого до Києва прибув високий представник ЄС з закордонних справ Жозеп Боррель. Зранку 6 лютого до Києва прибув високий представник ЄС з закордонних справ Жозеп Боррель.