Росія планує розмістити військову базу в Африці, — Bloomberg

Росія, прагнучи розширити свій вплив в Африці, проводить набір до збройних сил, які замінять найманців групи “Вагнера” на всьому континенті.

Росія, прагнучи розширити свій вплив в Африці, проводить набір до збройних сил, які замінять найманців групи “Вагнера” на всьому континенті. Про це йдеться у матеріалі Bloomberg.

Читайте також: Залужний опублікував фото з начальником Генштабу після чуток про відставку

Повідомляється, що “Африканський корпус” посилить військову присутність Росії за допомогою мережі запланованих баз під контролем Міністерства оборони в спробі відродити вплив Москви на континенті часів холодної війни в умовах стрімкого зменшення впливу Заходу. 

Зазначається, що це також дозволило б Кремлю зміцнити контроль над бізнес-мережею Вагнера в Африці, включаючи потенційно прибуткові гірничодобувні інтереси, після смерті минулого року засновника групи Євгена Пригожина.

«Це визнання з боку Кремля того, що є можливість скористатися цією можливістю. Якщо це буде формалізовано, особливо з виведенням французьких військ, це, безумовно, стане набагато більш значним і потенційно тривалим зрушенням у геополітичній і дипломатичній розстановці сил», сказав Джей Пітер Фам, колишній спеціальний посол США в Сахелі. 

“Африканський корпус” має намір завербувати новобранців і колишніх бійців «Вагнера» до середини року для розгортання щонайменше в п’яти дружніх Росії країнах — Буркіна-Фасо, Лівії, Малі, Центральноафриканській Республіці та Нігері — згідно з даними групи. 

Залишається незрозумілим, де вона зможе знайти 20 000 солдатів, яких, за словами людини, близької до Міністерства оборони Росії, шукає угруповання. На піку своєї активності африканські операції Вагнера налічували щонайбільше кілька тисяч осіб, і Росія вже намагається завербувати щонайменше ще 250 000 солдатів для участі в бойових діях в Україні цього року.

Читайте також: 960 окупантів та багато техніки: Генштаб оновив втрати армії РФ за добу

Водночас, перехід до офіційної військової ролі зруйнує відносини «витягнутої руки» з операціями «Вагнера», які давали Кремлю можливість правдоподібно заперечувати звинувачення Організації Об’єднаних Націй у воєнних злочинах в Африці, висунуті проти цієї групи найманців.

«Для росіян це також має і зворотній бік, який полягає в тому, що у вас більше немає можливості заперечувати. Якщо ви ребрендуєте ці сили як частину армії, ви тепер володієте цією проблемою», — сказав Фам.

Повідомляється, що минулої середи близько 100 російських військових прибули до Буркіна-Фасо для забезпечення безпеки капітана Ібрагіма Траоре, солдата, який захопив владу в результаті військового перевороту 2022 року.

Але РФ має амбітні плани, прагнучи побудувати регіональну штаб-квартиру в Центральноафриканській Республіці, де протягом останніх шести років Вагнер проводив жорстоку кампанію від імені президента і впровадився в апарат національної безпеки в обмін на діаманти і золото.

«Військова база буде побудована. У нас тут багато людей і багато росіян. Необхідно забезпечити їх базою», — сказав Патрік Біда Куягбеле, старший радник президента Фаустіна-Аршанжа Туадера, в інтерв’ю Bloomberg News. 

Він сказав, що точне місце розташування бази є «цілком таємним», і уряд все ще аналізує кілька ділянок.

Читайте також: Нічна атака дронів РФ: на Київщині сталася пожежа, є руйнування

За словами Куягбеле, кількість російських військових у ЦАР майже подвоїлася до майже 2 000 з вересня — через місяць після смерті Пригожина — ознака того, що співпраця з Росією у сфері безпеки «посилилася».

Москва скористалася дестабілізацією в Західній Африці, спричиненою військовими переворотами та ісламістськими повстаннями в Малі, Нігері та Буркіна-Фасо, що посилюється народним обуренням колишньою колоніальною державою Францією і сприйняттям втручання Заходу.

У вересні три сахельські країни і Росія підписали пакт про взаємну оборону. Минулого тижня військовий лідер сусіднього з Нігером Чаду, який зараз вважається останнім бастіоном західного впливу в Сахелі, зустрівся з Путіним у Москві, щоб обговорити співпрацю у сфері безпеки.

Читайте також: «Звільнення» Залужного: у Зеленського відповіли на чутки

Високопосадовець Державного департаменту США з питань Африки Моллі Фі висловила занепокоєння, що Росії вдасться укласти угоду про військову присутність у Нігері, де США мають велику базу безпілотників. Минулого року нова військова хунта країни також вигнала французькі війська і фактично змусила закрити посольство Франції.

«Якщо вони вирішать мати партнерство з такими країнами, як Росія, це буде дуже складно. Ми сподіваємося, що вони приймуть правильне рішення», — сказала вона. 

Нагадаємо, Борис Джонсон заявив, що НАТО відчуває провину за те, що не дозволило Україні вступити до Альянсу. Борис Джонсон заявив, що НАТО відчуває «глибоку інституційну провину» за ненадання Україні членства, адже якби Альянс виконав свої обіцянки, російського вторгнення можна було б уникнути.