У Раді запропонували ввести щомісячний платіж за бронювання військовозобов’язаних, — Forbes

У Раді розробляють проєкт, який дозволить платити щомісяця фіксовану суму за бронювання військовозобов’язаних.

У Верховній Раді розробляють проєкт закону, який дозволить по-новому підійти до бронювання військовозобов’язаних. Так, зокрема, пропонується запровадити щомісячну грошову виплату, яка гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників. Про це повідомляє Forbes.

Читайте також: Загальні втрати армії Росії перевищили 380 тисяч осіб, — Генштаб

Наголошується, що основною різницею нового підходу до бронювання від раніше запропонованого Офісом Президента є скасування прив’язки до розміру заробітної плати та відрахувань з ПДФО чи ЄСВ.  

Парламентарі хочуть встановити фіксований щомісячний платіж, після сплати якого роботодавець зможе бронювати співробітника незалежно від його посади. Головною умовою залишається те, що компанія повинна працювати в «білу» і сплачувати податки до бюджету.

«Встановлення будь-яких критеріїв (відносно заробітної плати – ред.) буде сприймається суспільством, як поділ на класи. На підприємстві можуть самостійно обирати, кого зі співробітників хочуть забронювати», – заявив голова економічного комітету та співавтор законопроєкту Дмитро Наталуха.

Депутат пояснив, що мета законопроєкту — забезпечити всім підприємствам можливість бронювати важливий персонал, а не лише тим, які Кабінет міністрів встановив для себе критично важливими. До прикладу, станції технічного обслуговування, які ремонтують транспортні засоби для військових, також повинні мати можливість бронювати працівників.

Так, Рада запропонувала запровадити додатковий платіж до військового збору за кожного заброньованого працівника. Наразі розглядається варіант додати до 1,5% військового збору фіксовану ставку у розмірі 20 000 гривень.

Нардеп пояснив, що встановлення податку у прив’язці до військового збору забезпечить швидке адміністрування податку та гарантуватиме, що кошти будуть використані виключно на потреби військових.

Читайте також: Падіння Іл-76: в ООН не знають, чи перебували на борту літака українські військовополонені

Вимогою до працівників є офіційне працевлаштування, а також відсутність у компанії податкової заборгованості. Таким чином, бронювати можливо буде до 50% військовозобов’язаних працівників.

Такий механізм бронювання допоможе запобігти підвищенню податків, адже бізнес буде добровільно спрямовувати ці кошти на потреби армії. Автори проєкту вважають, що запровадження механізму виведе з тіні частину підприємств, які будуть офіційно сплачувати податки, а також стимулюватиме бізнес відмовитися від використання схеми ФОП для оптимізації оподаткування. 

У проєкті закону зазначено, що наразі щонайменше 3,4 мільйона чоловіків перебувають у невизначеному для української економіки статусі: не працевлаштовані, не служать в Збройних силах, не перебувають за кордоном, не мають статусу інвалідності. 

Зазначається, що згідно з різними прогнозами, єдиний збір за бронювання може приносити від 18 до 155 мільярдів гривень на рік.

Нагадаємо, ЗСУ наземним дроном підірвали міст в тилу росіян. Український наземний колісний дрон із вибухівкою проїхав до цілі в тилу ворога чотири кілометри.