Хакерська атака на РФ: У ГУР підтвердили кібератаку на центр космічної гідрометеорології

У ГУР запевняють, що десятки стратегічних компаній РФ, які працюють на «оборонку», тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України сьогодні, 24 січня, повідомило про чергову успішну кібератаку в РФ — знищено базу даних далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології Планета.

Читайте також: Новий оборонний пакет від Польщі: Туск зустрівся із Зеленським у Києві

Повідомляється, що підприємство федерального рівня приймає та обробляє дані із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів, серед яких – міністерство оборони, генеральний штаб та служби МНС РФ.

«Атаку проти далекосхідної (найбільшої з трьох) філії НДЦ космічної гідрометеорології «планета» здійснили кіберволонтери-патріоти з групи BO Team. Наслідки — руйнівні!» — рапортують до ГУР.

Проникнення до бази даних центру дозволило знищити 280 серверів, задіяних у спільній мережі.

«Обсяг знищеної інформації — близько 2 петабайт (200 мільйонів гігабайт) даних. Вартість втраченого Росією цифрового масиву може становити не менше 10 мільйонів доларів. Серед знищеного — метео- та супутникові дані, які у постійному режимі активно використовували міноборони та МНС РФ, Роскосмос та низка інших відомств держави-агресора, а також напрацьовані роками унікальні дослідження», — йдеться у повідомленні.

Також в ГУР повідомили, що роботу суперкомп’ютерів, якими обладнано далекосхідний центр, паралізовано і не підлягає відновленню в повному обсязі.

«Один такий обчислювальний девайс разом із програмним забезпеченням коштує 350 тисяч доларів. В умовах жорстких санкцій проти росії повторно отримати такий софт фактично неможливо. Разом із сховищами даних, серверами та комп’ютерами в результаті кібератаки паралізовані системи кондиціювання та зволоження повітря, а також регулювання екстреного електроживлення будівлі центру», — додають у ГУР.

При цьому була повністю відрізана від мережі російська станція в Арктиці на острові Більшовик. Ця станція, за даними ГУР, виконує найважливіші завдання у військовій сфері РФ.

«Загалом десятки стратегічних компаній РФ, які працюють на «оборонку» і відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, довго залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів», — запевняють у ГУР.

Раніше Єрмак оцінив відносини України з Китаєм.