“Працевлаштували” осіб з інвалідністю для “відмивання” 200 млн грн: викрито схему

Правоохоронці заблокували спробу розтрати понад 1,3 мільярда гривень з державного бюджету України.

Підприємець з Києва фіктивно працевлаштовував людей з інвалідністю у власних компаніях. Це дозволяло йому претендувати на податкові пільги та отримувати компенсацію від держави. Правоохоронці заблокували спробу розтрати понад 1,3 мільярда гривень з державного бюджету України. Про це повідомляють у СБУ, Національній поліції України та Офісі генерального прокурора.

Читайте також: Стало відомо, скільки військової техніки знищила армія дронів

“За даними слідства, для реалізації схеми організатор залучив 15 підконтрольних комерційних структур у столичному регіоні, а також у Вінницькій та Черкаській областях. Фігуранти підшукували осіб з інвалідністю і за символічну плату оформляли їх до штату власних компаній, але за фактом на робочому місці вони не з’являлися і не були задіяні у виробничому процесі”, — йдеться у повідомленні. 

Водночас бізнесмени повідомили контролюючим органам, що пільгова категорія працівників становила більше половини штату підприємств.

Наразі відомо, що ця компанія привласнила кошти на суму понад 200 мільйонів гривень і має намір привласнити ще 1 мільярд гривень.

Під час 24 обшуків за адресами проживання та на робочих місцях фігурантів вилучено:

  • мобільні телефони та комп’ютери із доказами протиправної діяльності;
  • документи та чорнові записи, які підтверджують спроби незаконного відшкодування ПДВ.

Триває слідство у межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України:

Читайте також: У ГУР розповіли про проект для пошуку росіянами полонених окупантів

  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);
  • ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем).

Вирішується питання щодо повідомлення головному фігуранту про підозру та обрання йому запобіжного заходу. Триває слідство для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Рада розгляне законопроєкт про мобілізацію 11 січня: подробиці. Верховна Рада у першому читанні 11 січня розгляне законопроєкт про мобілізацію.