Українці втомилися від телемарафону “Єдині новини”, — The New York Times

Видання The New York Times заявило, що українці вже втомилися від телемарафону “Єдині новини”.

Українці вже втомилися від телемарафону “Єдині новини”, який почав трансляцію 24 лютого 2022 року у день початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це написало видання The New York Times у статті під назвою «Це державна пропаганда»: українці уникають теленовин через затягування війни».

Читайте також: Будемо стояти поруч з Україною: у НАТО відреагували на ракетні атаки РФ

“З перших днів повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році народ України мав доступ до єдиного джерела телевізійних новин — цілоденної трансляції, наповненої кадрами українських танків, що підривають російські позиції, медиків, які працюють поблизу лінії фронту, та політичних лідерів, які збирають підтримку за кордоном”, — йдеться у повідомленні. 

“Єдині новини” стали головним інструментом інформаційної війни в Україні, і урядовці, які регулярно виступають у ній, високо оцінюють її роль у протидії російській дезінформації та підтримці бойового духу.

Видання зазначило, що після майже двох років війни українці втомилися від телемарафону. Те, що колись вважалося вирішальним інструментом для об’єднання країни, тепер все частіше висміюється як не більше, ніж рупор уряду.

“Глядачі скаржилися, що програма часто малює занадто рожеву картину війни, приховуючи тривожні події на фронті та зменшення підтримки України з боку Заходу — і, зрештою, не готуючи громадян до тривалої війни”, — додали у виданні.

За словами Олександра Богуцького, генерального директора StarLight Media, великої медіа-групи, яка бере участь у проекті, програма була офіційно затверджена указом президента, і близько 40 відсотків її фінансування надходить від уряду.

Читайте також: У Києві зросла кількість загиблих після атаки РФ 29 грудня

Кілька медіа-експертів і журналістів, які брали участь у телемарафоні, розповіли, що Олександр Ткаченко, який до липня був міністром культури та інформації України, брав участь у нарадах з координації висвітлення новин. Міністерство не відповіло на кілька запитів про коментарі.

Іншим занепокоєнням є те, що Телемарафон перетворився на піар-акцію для президента України Володимира Зеленського, який залишається найдовіренішою політичною фігурою в Україні, але рейтинг його схвалення в останні місяці знизився.

Голова київського Інституту масової інформації Оксана Романюк зазначила, що у міру того, як війна затягується, “телемарафон» має змінюватися, щоб уникнути імітації того, проти чого він спочатку був покликаний боротися: російській пропаганді.

«Ви не хочете бути схожими на Росію. Ми повинні думати про захист демократії під час війни», — сказала вона.

Нагадаємо, у багатоповерхівці Чернігова стався вибух невідомого предмету: загинув чоловік. Поліція розслідує інцидент з вибухом невідомого предмету в одній із багатоповерхівок Чернігова внаслідок якого загинув чоловік.