Зеленський підписав закон про криміналізацію контрабанди

Президент України підписав закон про криміналізацію контрабанди. Прийняття законопроекту було вимогою макрофіну від ЄС на 1,5 млрд євро в цьому році.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів”. Про це йдеться на сайті парламенту.

Читайте також: Обстріл Харківської області: поранено трьох жінок

Законом передбачено, що з 1 липня 2024 року кримінальну відповідальність за товарну контрабанду вартістю:

  • від 7,57 до 15,14 млн грн у вигляді штрафу від 170 до 425 тис. грн;
  • понад 15,14 млн грн – відповідальність від штрафу в 850 тис. грн до позбавлення волі на 11 років з конфіскацією майна.

Також підакцизні товари вартістю від 1,136 млн грн до 2,271 млн грн каратимуться штрафом від 340 тис. грн до 6 років позбавлення волі, а вартістю понад 2,271 млн грн — штрафом від 1,275 млн грн до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Читайте також: Чергові провокації окупантів: Росія готує ДРГ

Нагадаємо, що 9 грудня 2023 року український парламент ухвалив законопроект №5420 про криміналізацію контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірне декларування товарів. 

Прийняття законопроекту було вимогою макрофіну від ЄС на 1,5 млрд євро в цьому році. 

Раніше Володимир Зеленський призначив голів Рівненської та Донецької ОДА. Президент України підписав укази про призначення двох нових очільників обласних адміністрацій.