ISW проаналізували заяви Путіна про війну в Україні та цілі РФ

В Інституті вивчення війни проаналізували виступ президента Росії на пресконференції “Пряма лінія”.

Президент Росії Володимир Путін продемонстрував помітну впевненість у публічному обговоренні війни Росії проти України під час спільного заходу, який об’єднав його щорічну пресконференцію та форум «Пряма лінія» 14 грудня, але не зміг чітко визначити кінцеву мету повномасштабного вторгнення, яке він розпочав 24 лютого 2022 року. Про це повідомляють в ISW.

Читайте також: Військова допомога Україні: Зеленський повідомив про нові пакети

В Інституті зауважили, що Путін регулярно утримувався від детального обговорення війни на резонансних заходах протягом 2022 року, що свідчить про його невпевненість у своїй здатності формувати російський інформаційний простір на цю тему. 

“14 грудня 2023 року Путін використав захід, щоб обговорити свої цілі в Україні, конкретні оперативно-тактичні ситуації на фронті та конкретні занепокоєння російських військовослужбовців і добровольців у набагато більш публічний і тривалий спосіб, ніж у своїх попередніх заявах про війну з моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну”, — повідомили в ISW.

Аналітики вважають, що готовність Путіна зосередити значну частину заходу на війні в Україні свідчить про зростання його впевненості в тому, що він може звернутися до російської громадськості з цим питанням, що може свідчити про його особисту впевненість у перспективах Росії в Україні після відносно успішних російських оборонних операцій у західній частині Запорізької області та відчутних коливань у підтримці України з боку Заходу. 

“Путін не запропонував нового підходу до війни, не описав, як Росія має намір досягти перемоги в Україні, і не уточнив, як виглядатиме російська перемога. Багато заяв Путіна від 14 грудня схожі на шаблонні заяви про російську війну в Україні, які він зробив, наприклад, під час виступу на засіданні колегії Міністерства оборони (МО) Росії майже рік тому”, — додають в Інституті. 

Читайте також: 14 Шахедов за ніч: ППО розповіла про результати відбиття ворожої атаки

У своєму виступі Путін підтвердив свої максималістські цілі російської війни в Україні, які, ймовірно, навмисно непрозорі, щоб включити додаткові цілі, які Путін може переслідувати зараз або пізніше. 

На питання про те, чи залишаються цілі Росії в Україні такими ж, як і раніше, Путін відповів, що вони не змінилися і включають «денацифікацію» і «демілітаризацію» України, а також нав’язування Україні «нейтрального статусу». Російські заклики до «денацифікації» є погано завуальованими закликами до зміни режиму — вимогами усунення обраного українського уряду і заміни його урядом, прийнятним для Кремля. 

“Президент РФ не описав, які саме зміни в Збройних силах України становитимуть «демілітаризацію», хоча мета Росії майже напевно полягає в тому, щоб позбавити Україну засобів для самозахисту і дозволити Росії нав’язувати Україні свою волю силою, коли Кремль цього забажає”, — додають в ISW.

Російські заклики до українського «нейтралітету» є вимогами до України внести зміни до Конституції, яка наразі зобов’язує Україну прагнути до членства в НАТО, і взяти на себе зобов’язання не вступати до НАТО або Європейського Союзу (ЄС). 

Читайте також: Генштаб розповів про втрати РФ: понад 1000 окупантів за добу

Вони є частиною довшого переліку ширших російських цілей за межами України, які включають постійний мораторій на розширення НАТО, заборону на розміщення західних ударних озброєнь поблизу Росії, а також фактичне виведення сил НАТО до рівня 1997 року.

Нагадаємо, Володимир Путін заявив, що мир настане тоді, коли Росія досягає своїх цілей. На пресконференції за підсумками року президент Росії заявив, що мир настане тоді, коли Росія досягає своїх цілей.