Лубінець пояснив, чому не відбуваються обміни військовополоненими з РФ

Останній публічний обмін військовополоненими між Україною та Росією відбувся ще 7 серпня. Тоді Україна повернула 22 своїх військових.

Російська сторона блокує обміни військовополоненими  аби створити суспільну напругу всередині України. Про це у четвер, 14 грудня, заявив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що Україна прагне звільнити усіх бранців та намагається залучити до процесу обміну нових посередників, пропонує загарбникам різні підходи, проте процес досі не розблоковано.

Уповноважений з прав людини вважає, що це свідома нова тактика РФ.

«Як людина, яка безпосередньо бере участь у обмінах, я хочу публічно заявити, що обміни військовополонених та повернення цивільних заручників не проводяться виключно через позицію РФ. На мій погляд, це свідома тактика РФ для того, щоб створювати суспільну напругу всередині держави», — заявив Лубінець.

Він додав, що родичам військовополонених в Україні системно телефонують представники РФ й брешуть, що саме Україна винна в тому, що їхніх рідних досі не обміняли. Також Лубінець додав, що таку інформацію почали активно пропагувати у російських Telegram-каналах.

Станом на початок грудня у російському полоні перебувають 28 тисяч цивільних громадян України. Такі дані озвучив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Катар буде посередником у поверненні цивільних українців — Лубінець

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp