Конгрес встановив вимогу щодо купівлі вітчизняного ядерного палива в США

Положення про ядерне паливо є частиною ширшого плану з відновлення внутрішнього ланцюга постачання урану в США та поетапного зменшення залежності від РФ.

Згідно із законопроектом, ухваленим Конгресом, штати зобов’язані будуть закуповувати вітчизняне паливо для своїх ядерних реакторів, як повідомляє агентство Bloomberg.

Читайте також: У Румунії упав “Шахед”: МЗС викликало посла Росії

Цей законопроект, який пройшов голосування у Палаті представників 15 грудня, був попередньо затверджений Сенатом цього тижня. Для набуття чинності необхідний підпис президента Джо Байдена.

Положення про ядерному паливі входить у більш широкий план відновлення внутрішньої ланцюга поставок урану США і послідовному зниженню залежність від Росії, основного іноземного постачальника урану до країни.

Підтверджені плани вимагають, щоб Міністерство енергетики закуповувало щонайменше 20 тонн на рік реакторного палива, відомого як HALEU, у американських компаній до кінця 2027 року. Проте фінансування цих зусиль на суму мільярдів доларів застрягло в Сенаті після блокування республіканцями законопроекту про допомогу Україні, який передбачав виділення цих коштів.

Раніше Зеленський розповів, про що говорив з Орбаном.