В Іспанії арештували майно одеського ексвійськкома Борисова

Працівники ДБР разом з іспанськими правоохоронцями провели обшуки та арештували майно колишнього керівника Одеського обласного управління ТЦК та СП Одеської області Євгена Борисова.

Слідчі ДБР разом з місцевою поліцією провели обшуки в іспанській нерухомості колишнього керівника Одеського обласного управління ТЦК та СП Одеської області Євгена Борисова. Про це повідомляє ДБР.

Читайте також: Немає причини починати переговори з Україною про вступ до ЄС, — Орбан

Щодо колишнього військового військкома розпочато кримінальне провадження за кількома статтями за фактами незаконного збагачення. ДБР затримало колишнього посадовця у липні 2023 року, а суд взяв його під варту. Того ж місяця підозрюваного звільнили з військової служби.

Під час розслідування було встановлено, зокрема, що він придбав два об’єкти нерухомості у місті Марбелья, провінція Малага, Іспанія.

“У грудні 2022 року він організував покупку на імʼя своєї матері будинку вартістю понад 4 млн євро, загальною площею 857 кв. м на земельній ділянці 1530 кв. м. Також, у лютому 2023 року він придбав разом зі своєю дружиною офісне приміщення вартістю понад 500 тис. євро загальною площею 223,9 кв. м”, — йдеться у повідомленні. 

На підставі направленого Державним бюро розслідувань запиту про міжнародну правову допомогу 13 грудня 2023 року Національною поліцією Королівства Іспанія за участі працівників Головного слідчого управління ДБР проведено обшуки у віллі та офісних приміщеннях, які були придбані родичами військкома.

У ході обшуків було вилучено документи, що підтверджують право власності та розпорядження вищевказаним майном членами його сім’ї.

На основі зібраних доказів та запиту ДБР компетентний орган Королівства Іспанія наклав арешт на віллу та офісні приміщення.

Читайте також: В Україні масштабна повітряна тривога: у повітрі російський МіГ-31К

Колишнього військкома підозрюють:

  • у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави, активів, вартість яких більш ніж на 6500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (ст. 368-5 КК України);
  • у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 407 КК України);
  • в організації легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209);
  • у перевищенні службових повноважень та надання незаконних вказівок підлеглим співробітникам щодо необхідності позитивного розв’язання питання про уникнення від призову до лав Збройних Сил України визначеним ним особам за грошову винагороду;
  • в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 409 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

На підставі розслідування ДБР суд наклав арешт на майно, грошові кошти та банківські рахунки колишнього голови Одеської обласної ТЦК та СП і членів його сім’ї.

Зокрема, серед раніше арештованого майна:

Читайте також: Запросив відвідати Україну: Зеленський провів першу телефонну розмову з Туском

  • земельні ділянки загальною площею понад 2 га в Одеській області;
  • два будинки в Одесі загальною площею понад 420 кв. м;
  • домоволодіння в Одесі площею 78,5 га;
  • дві квартири та 1/3 квартири в Одесі;
  • автомобіль Toyota Land Cruiser 2023 року випуску;
  • автомобіль Mercedes-Benz G 63 AMG 2022 року випуску;
  • автомобіль Mercedes-Benz EQV 2022 року випуску;
  • автомобіль Mercedes-Benz GLE 400 2021 року;
  • автомобіль Porsche Macan GTS 2016 року випуску;
  • автомобіль Audi A6 1999 року випуску та інше.

Тривають інші слідчі дії, спрямовані на збір доказів у кримінальному провадженні.

Нагадаємо, в ОК “Південь” повідомляли, що одеського воєнкома з елітним майном в Іспанії звільнили. Воєнкома який має елітне житло в Іспанії, звільнили з посади начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.