У британській розвідці пояснили як і навіщо РФ модифікує БПЛА

У Міноборони Британії попередили про модифікацію дронів “Шахед” армією РФ.

З середини 2023 року Росія доповнила поставлені Іраном безпілотні ударні літальні апарати одностороннього ураження Shahed аналогічним озброєнням, виготовленим на російських підприємствах. Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії. 

Читайте також: У Росії вперше засудили військових за «невідбиття нападу ЗСУ»

У розвідці повідомляють, що наразі Росія намагається внести вдосконалення в конструкцію БПЛА на основі досвіду експлуатації.

У Міноборони нагадали, що наприкінці листопада 2023 року збитий БПЛА був оснащений українською SIM-картою і 4G-модемом. 

“Це, ймовірно, російська імпровізована модифікація для покращення наведення в реальному часі з використанням веж стільникового зв’язку, щоб зменшити залежність від супутникової навігації. Існує реальна можливість того, що він також намагається послабити українські заходи радіоелектронної боротьби”, — повідомляють у Міноборони Британії. 

Деякі інші БПЛА російського виробництва, ймовірно, отримали чорне покриття, що ускладнює візуальну ідентифікацію безпілотників вночі.

Читайте також: Армія РФ активізувала застосування дронів, авіації та артилерії на Таврійському напрямку, — Тарнавський

“Росія все частіше використовує БПЛА у великих рейдах, намагаючись подолати українську протиповітряну оборону. Проте, Україна продовжує успішно нейтралізувати більшість з них”, — додають у розвідці.

Нагадаємо, ППО збила понад 40 «шахедів». Силами та засобами протиповітряної оборони України було знищено 41 ударний БпЛА російських окупантів.