Щоб врятувати ОБСЄ потрібно виключити Росію або перезаснувати організацію, — Кулеба

Міністр закордонних справ України вважає, що для врятування ОБСЄ потрібно виключити Росію або перезаснувати організацію.

Аби врятувати ОБСЄ, необхідно або перезаснувати організацію без Росії, або знайти шлях виключити Росію з ОБСЄ. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спілкування з українськими ЗМІ у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Читайте також: Нічого обговорювати на таких умовах: МЗС РФ прокоментувало Формулу миру Зеленського

«Моя позиція добре відома: якщо ми дійсно хочемо врятувати ОБСЄ, то ми маємо або перезаснувати ОБСЄ без Росії, або знайти шлях виключити Росію з ОБСЄ”, — додав Кулеба.

Також Кулеба прокоментував участь участь делегації РФ на засіданні ОБСЄ. Він повідомив, що сьогодні до нього звернулися представники деяких країн, які заявили, що не підуть на зустріч міністрів ОБСЄ через участь у ній Сергія Лаврова, але не будуть говорити про це публічно. Він повідомив, що міністри ще кількох країн сьогодні будуть присутні на вечері в Скоп’є, яка відбудеться без міністра закордонних справ Росії, але не братимуть участі в офіційній частині завтрашнього засідання, де буде присутній Лавров.

“Країн, які не згодні з участю Лаврова (у міністерському засіданні ОБСЄ у Скоп’є – ред.), більше ніж чотири, але кожна країна сама вирішує — і ми поважаємо це, — яким чином проявляти цю незгоду”, — повідомив Кулеба.

Говорячи про македонське головування в ОБСЄ, він зазначив, що Північна Македонія протягом року принципово і послідовно підтримувала Україну і висловив свою вдячність за це.

Читайте також: ЗСУ показали “полювання” на окупантів за допомогою дронів

Нагадаємо, у МЗС заявили, що Україна не братиме участь в ОБСЄ через російську делегацію. Україна не братиму участь у засіданні ОБСЄ 30 листопада – 1 грудня у місті Скоп’є через присутність на ньому російської делегації.