США скоротили поставки артснарядів в Україну на понад 30%, — ЗМІ

США скоротили поставки артилерійських снарядів стандарту НАТО в Україну «більш ніж на 30%» з початку війни Ізраїлю проти ХАМАСу.

США скоротили поставки артилерійських снарядів стандарту НАТО в Україну «більш ніж на 30%» з початку війни Ізраїлю проти ХАМАСу в Газі минулого місяця. Про це повідомляє ABC News, посилаючись на українського чиновника, який повідомив інформацію на правах анонімності.

Читайте також: У Селидовому з-під завалів урятували чоловіка

“155-мм артилерійські снаряди є, мабуть, найважливішими боєприпасами для України в її боротьбі з російськими військами, і деякі американські запаси, призначені для українських військ, були перенаправлені до Ізраїлю”, — йдеться у повідомленні.

Американські офіційні особи неодноразово заявляли протягом останніх тижнів, що постачання боєприпасів до Ізраїлю не матиме жодного впливу на війну в Україні.

«Вони (американські чиновники) говорили нам, що це не вплине на зобов’язання (з боку США), але це вплинуло», — заявив український чиновник.

Чиновник, який говорив з виданням на умовах анонімності сказав, що поставки цих життєво важливих артилерійських снарядів складають «близько 60-70% від загального обсягу поставок в Україну».

Високопоставлений представник американського оборонного відомства, однак, заявив, що скорочення боєприпасів не має «абсолютно ніякого відношення до того, що відбувається в Газі». 

Він повідомив, що пакети президентських повноважень на скорочення озброєнь «починають складатися за кілька тижнів до того, тому немає ніякого зв’язку між тим, що відбувається в Газі, і тим, що відбувається в Україні».

Читайте також: Хотів підкупити Найєма біткоїнами: Одарченку повідомили про підозру

Водночас під час свого візиту в Україну міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про новий пакет безпекової допомоги Україні на суму 100 мільйонів доларів, який включає в себе невизначену кількість артилерійських снарядів калібру 155 мм, що відповідають стандартам НАТО.

Нагадаємо, у Повітряних силах ЗСУ повідомили, що новий іранський Shahed-238 складніше виявляти. Новий «Шахед» має реактивний двигун, різне радіолокаційне наведення, а також кольорове забарвлення, яке дозволяє йому бути менш помітним візуально в небі.