На Волині зареєстрували випадок вірусного гепатиту А

На вірус захворіла доросла людина з Луцької громади. Контактні особи наразі перебувають під медичним наглядом.

У листопаді у Луцькій громаді було виявлено випадок вірусного гепатиту А. Контактні особи знаходяться під медичним наглядом. Про це повідомляють у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Читайте також: Рух Атеш дістався до інституту Міноборони РФ в Москві

“В осередку захворювання проведено епідрозслідування, встановлено коло контактних, за якими триває медичний нагляд. Всі пройшли обстеження на гепатит А, результати – негативні”, — йдеться у повідомленні.  

Окрім того, під час комунікаційних заходів фахівці центру наголошували на методах профілактики цього захворювання.

В центрі повідомили, що за 10 місяців 2023-го на Волині зареєстровано 13 випадків вірусного гепатиту А, зокрема, 2 – серед дітей. За такий же період 2022-го було 32 випадки хвороби (15 – серед дітей).

Для довідки. Гепатит А – це кишкова інфекція, джерелом котрої є хвора людина. Зараження відбувається фекально-оральним шляхом через воду та харчі, контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Читайте також: Росія марно вважає, що “перечекає” війну, а Захід забуде за Україну: Кемерон

Гепатит А – вірусне захворювання, що вражає печінку. Інкубаційний період (з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів), зазвичай, триває 14–28 днів. Найчастіше хвороба може проявлятися жовтяницею, головним болем, слабкістю, діареєю та нудотою.

Нагадаємо, спалах Гепатиту А зафіксовано лише на Вінниччині, в решті областей — поодинокі випадки. У період з 17 жовтня по 6 листопада на Вінниччині лабораторно підтверджено 245 випадків гепатиту А.