Виконано 4 з 7 кроків: Єврокомісія оцінила готовність України до переговорів вступити до ЄС

Єврокомісія заявила, що Україна виконала 4 із 7 критеріїв для отримання статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

Єврокомісія вважає виконаними 4 з 7 критеріїв, які Україна мала виконати для отримання статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Про це йдеться у звіті щодо України, повідомляє Радіо Свобода.

Читайте також: На бойове чергування стали додаткові системи NASAMS, — Зеленський

Так, завершеними вважаються такі критерії: 

  1. впровадження законодавства щодо процедури добору суддів Конституційного суду України, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії;
  2. завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя й створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  3. відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF і схвалення стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору;
  4. реформа медіагалузі – приведення українського законодавства у відповідність з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Три інші критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання.

Зокрема, не завершеним критерієм є подальше посилення боротьби з корупцією. В рамках цього кроку Єврокомісія очікувала, зокрема, призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та директора НАБУ.

“Україна все ж повинна прийняти закон про збільшення штатного розкладу НАБУ та вилучити із закону про запобігання корупції норми, які обмежують повноваження НАЗК продовженням перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та обмеження повноважень НАЗК щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу”, — йдеться у повідомленні. 

Читайте також: «Приліт» в Кривому Розі: в ОДА розповіли про наслідки

Також Єврокомісією було рекомендовано схвалити закон про лобіювання відповідно до європейських стандартів.

Комісія також нагадала, що не всі реформи законодавства щодо нацменшин, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії були виконані. 

Також було рекомендовано  впровадити решту зауважень, згаданих “у висновку від червня 2023 року та її подальшому висновку від жовтня 2023 року, зокрема шляхом внесення змін до законів про державну мову, ЗМІ та освіту”.

Нагадаємо, потрібен для вступу до ЄС: Зеленський підписав закон про фінмоніторинг. Президент України підписав закон про протидію відмиванню злочинних доходів та фінансуванню тероризму.