У Мінцифри готують “смарт-мобілізацію” для українців

В Україні планують запустити “смарт-мобілізацію”, яка дозволить громадянам обирати спеціалізацію, на яку вони хотіли б мобілізуватися.

В Україні планують запустити “смарт-мобілізацію”, яка дозволить громадянам обирати спеціалізацію, на яку вони хотіли б мобілізуватися. Про це повідомив віцепрем’єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю РБК-Україна.

Читайте також: Зранку у Севастополі лунали вибухи: окупанти перекрили Кримський міст

“Ми хочемо запустити так звану «смарт-мобілізацію», коли людина самостійно обирає – це навіть не про мобілізацію, людина сама собі обирає – спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України”, — заявив Федоров. 

Він пояснив, що якщо людина обере спеціальність, залишить заявку, пройде рекрутерів та тести, то вона зможе потрапити на бажану для мобілізації посаду. 

“І коли це вдасться зробити, ми побачимо, скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони будуть проходити відбір, і як вони після цього будуть служити, і яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть замотивовані і ефективно все це робити. Це може бути першим пілотом, першим кроком, для того, щоб запустити подібну умовну «смарт-мобілізацію»”, — додав він. 

Читайте також: У РФ безпілотник атакував НПЗ

Федоров зазначив, що у Мінцифрі наразі працюють над пілотною версією проекту й що за місяць-два він буде запущений. 

“Тоді буде інша якість мотивації. Але це гіпотеза. І нам потрібно її протестувати. Ми будемо робити такий пілот. Я сподіваюся, що ми вирішимо всі нормативно-правові проблеми, які є, подолаємо бар’єри і зможемо побудувати такий новий шлях і відтестувати, наскільки це працює ефективно”, — додав він.

Нагадаємо, 860 окупантів, 15 танків та 14 артсистем: Генштаб оновив втрати армії РФ. З 24 лютого 2022 року втрати живої сили Росії у повномасштабній війні складають 299 940 осіб.