Ігнат пояснив, чому РФ запускає менше «шахедів» під час атак

Невелика кількість БПЛА РФ проводять маневри Україною та визначають, де їх там краще збивають, а де гірше. Ці дані окупанти використовують при плануванні наступних атак.

РФ останнім часом почала запускати менше дронів-камікадзе для ударів по Україні. Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону розповів, із чим це може бути пов’язано.

Читайте також: До Москви приїхала делегація з ХАМАСу, — РосЗМІ

«Шахед» — це далекобійна зброя, безпілотник-камікадзе, який може точно влучати у ціль. Він має GPS навігацію, по якій йде по прокладеному маршруту. І він може летіти далеко і змінювати постійно маршрут. Таким чином навіть невелика кількість БПЛА, які ворог застосовує, проводять маневри Україною та визначають, де їх там краще збивають, а де гірше», — зазначив він.

Повідомляється, що ця інформація дозволяє ворогові робити певні висновки про сили та засоби, що перебувають у тому чи іншому регіоні. Ці дані окупанти використовують під час планування наступних атак.

«Тобто така собі розвідувальна функція. Але не забуваємо, що навіть така кількість у 5-6 БПЛА не просто так відправили «політати», а конкретно на об’єкти для того, щоб їх знищити. Ну і навіть кількість в 11 чи 15 дронів, вони розлітаються по різних маршрутах і ніколи фактично не літають в купі. Це дозволяє ворогу проводити збір важливої інформації щодо сил та засобів», — додав Ігнат.

Також він повідомив, що поки що точно невідомо, чи залітали в Україну «безшумні» іранські дрони.

«Можливо й залітали. Будь-які БПЛА ударного чи іншого типу будуть модернізуватися. Модернізація проводиться безпосередньо під час війни й тут немає нічого дивного», — сказав Ігнат.

За його словами, безпілотники випробовують у бойових умовах, бачать у реальному протиповітряному бою його слабкі та сильні місця та вдосконалять. Однак шум тут не є визначальним. Більше враховується його помітність радіолокації.

«Тобто, чи зможуть його зафіксувати наші радіолокаційні станції та передати цю інформацію вчасно для знищення. Тому використовуються також і композитні матеріали для виготовлення фюзеляжу. Він стає менш помітним і це ускладнює роботу ППО. Але ми теж отримуємо певну техніку від заходу, яка може більш чітко виявляти повітряні цілі. Це непогано робить радар IRIS-T, який бачить найменшу ціль», — пояснив речник Повітряник сил.

Раніше Зеленський провів військовий кабінет у спецформаті. Відбулася відверта розмова з військовими командувачами на найважливіші теми, зазначив президент.