Поліція Іспанії конфіскувала незаконно вивезене з України “скіфське золото”

Поліція Іспанії заарештували 5 осіб та вилучили 11 золотих виробів вартістю понад 60 мільйонів євро, що належать до історичної спадщини України.

У столиці Іспанії Мадриді правоохоронці заарештували 5 осіб та вилучили 11 золотих виробів вартістю понад 60 мільйонів євро, що належать до історичної спадщини України. Про це повідомляє пресслужба поліції Іспанії.

Читайте також: У Путіна була зупинка серця, — ЗМІ

Повідомляється, що вилучені предмети — золоті ювелірні вироби, що мають велику історичну та економічну цінність — були викрадені та незаконно вивезені і мали бути продані в Мадриді. 

У поліції повідомили, що перші слідчі дії розпочалися, коли агентам стало відомо, що громадянин України, який проживає в Мадриді, продає низку золотих прикрас з України, що мають велику історичну та економічну цінність. 

“Це вироби, які не можуть бути продані через звичайні легальні канали, такі як аукціонні зали. З цієї причини коштовності були внесені в капітал різних торгових компаній, створених спеціально для того, щоб надати їм легального вигляду і таким чином полегшити їх комерціалізацію групою інвесторів”, — йдеться у повідомленні. 

Повідомляється, що перший виріб слідчі вилучили у 2021 році. Це був золотий пояс з баранячими головами, який зберігався у банківській скриньці в Мадриді, і який головний підозрюваний продав приватно і безпосередньо мадридському бізнесмену. 

Читайте також: Удар по селу на Херсонщині: з-під завалів дістали тіла двох загиблих

Саме з цього моменту і після численних поліцейських розслідувань агенти встановили, що у фігурантів справи були й інші вироби з подібними характеристиками.

Зазначається, що усі предмети, які належать до греко-скіфської культури 8-4 століть до н.е., вивчаються в Національному археологічному музеї та Іспанському інституті культурної спадщини.

Нагадаємо, СБУ ледь не ліквідувала начальника Генштабу РФ Герасимова. Служба безпеки України ледь не знищили начальника Генштабу Росії Валерія Герасимова.