Збільшення витрати на війну присокрять інфляцію в Росії, — БР

У британській розвідці вважають, що постійне збільшення військових витрат, найімовірніше, сприятиме інфляційному тиску в Росії.

Російські державні витрати стають дедалі більше зосередженими на витратах на війну проти України. Запропонований бюджет на 2024 рік передбачає збільшення запланованих оборонних витрат на 68% порівняно з бюджетом на 2023 рік — це означає, що витрати на оборону у 2024 році становитимуть близько 6% від ВВП. Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії. 

Читайте також: Втрати Росії у війні проти України перевищили 294 тисячі осіб, — Генштаб

У розвідці зазначають, що натомість видатки на освіту та охорону здоров’я будуть заморожені на рівні асигнувань 2023 року, що означає реальне скорочення видатків у зв’язку з інфляцією.

“Необхідно буде виділити більше коштів для фінансування виплат і витрат на охорону здоров’я для зростаючої кількості поранених солдатів і сімей загиблих у конфлікті”, — йдеться у повідомленні. 

Заступник міністра праці Олексій Вовченко 17 жовтня заявив, що більше половини солдатів, які отримали достатньо важкі поранення і потребують тривалого лікування, втратили кінцівки, а кожен п’ятий з них потребує ампутації верхніх кінцівок.

Ці поранені солдати майже напевно потребуватимуть медичної допомоги протягом усього життя.

Читайте також: Під Одесою уламки дрона впали на склад припортової інфраструктури

У Міноборони Британії додали, що постійно зростаючі військові витрати, найімовірніше, сприятимуть інфляційному тиску в Росії. Крім того, подальше збільшення військових витрат змусить російський уряд приймати складні рішення про те, як фінансувати війну, що, ймовірно, посилить фінансовий тиск на російський бізнес.

“Однак будь-яке суттєве скорочення військових витрат у майбутньому, ймовірно, призведе до усунення головного рушія російської економічної активності в умовах санкцій”, — зазначили у розвідці.

Нагадаємо, в ISW повідомили, що армія РФ продовжує перекидати нові сили під Авдіївку попри значні втрати. В Інституті вивчення війни повідомляють, що попри значні втрати армія Росії перекидає додаткові сили під Авдіївку.