Історичний саміт. Міністри країн ЄС у Києві

У Києві вперше відбулося виїзне засідання міністрів закордонних справ країн Євросоюзу.

У Києві вперше відбулося виїзне засідання Ради Євросоюзу із закордонних справ. Його тут же назвали історичним. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що засідання Ради вперше пройшло поза нинішніми кордонами ЄС, проте “в його майбутніх кордонах”. Він наголосив, що ця зустріч демонструє підтримку України Євросоюзом у війні проти країни-агресора Росії.

 

Альтернативи членству немає

 

«Ми скликаємо історичну зустріч міністрів закордонних справ ЄС тут, в Україні, країні-кандидаті та майбутньому члені ЄС», — заявив глава зовнішньополітичного відомства TC Жозеп Боррель. Він підкреслив, що майбутнє України — лише в ЄС, і це буде найкращим зобов’язанням щодо безпеки.

 

Водночас Боррель зазначив, що зустріч має неформальний характер, тому що відбувається не в ЄС. Він описав її як політичні дебати найвищого рівня. За його словами, метою зустрічі є пошук можливостей допомоги Україні та протидії агресії РФ.

 

ЄС від Лісабону до Луганська

 

Євросоюз незабаром розшириться від Лісабона до Луганська, заявила голова МЗС Німеччини Анналена Бербок під час засідання Ради міністрів ЄС у Києві. “Майбутнє України – у Європейському Союзі, у нашому співтоваристві свободи, і незабаром воно розшириться від Лісабона до Луганська. З кожним селом, з кожним метром, яке звільняє Україна, з кожним метром, де вона рятує своїх людей, вона також розширює свій шлях до ЄС”, — сказала вона.

 

Бербок додала, що Київ здатний проводити вражаючі реформи на тлі жахливої російської агресії. «Це речі, такі як зміна законодавства у сфері юстиції, у сфері медіа, але також які стосуються боротьби з корупцією, і про це ми відкрито говоримо з нашими партнерами тут, в Україні, що ми разом можемо розширювати цей шлях», — резюмувала вона.

 

Багато обіцянок

 

Успіх популістської партії, яка обіцяла згорнути військову допомогу Україні, на виборах у Словаччині багато хто трактує як свідчення небажання деяких європейських країн і далі озброювати Київ.

 

Однак міністри закордонних справ, які зібралися в Києві, активно наполягали, що допомога Україні залишиться пріоритетом ЄС. Глава МЗС Франції Катрін Колонна назвала зустріч «демонстрацією нашої рішучої та постійної підтримки України доти, доки вона не зможе перемогти».

 

Це також сигнал Росії, що їй не слід розраховувати на нашу втому. Ми тут надовго”, — додала вона.

 

Боррель також пообіцяв у Києві, що європейська підтримка продовжиться, причому незалежно від того, що станеться під час контрнаступу українських військ.

 

Ці заяви частково адресовані і Кремлю. «Підтримка ЄС не залежить від прогресу на полі бою», — заявив глава європейської дипломатії. Так само висловився в неділю і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який попередив, що Росія марно намагається перечекати військову допомогу Україні.

 

Європейська підтримка Києва, за словами Борреля, також не залежить від зусиль США. Брюссель сподівається провести новий пакет військової допомоги у розмірі 20 млрд. євро на період до 2027 року. Цей план є частиною довгострокових зобов’язань ЄС щодо забезпечення безпеки України. Він також передбачає виділення 5 млрд євро на рік на озброєння та боєприпаси: це одне з питань, які обговорюватимуть міністри закордонних справ країн ЄС на зустрічі у Києві.

 

Все це відбувається напередодні зими, яка обіцяє бути складною, і за кілька тижнів до того, як Єврокомісія опублікує доповідь, в якій дасть звіт про прогрес України (та інших кандидатів) щодо реформ, необхідних для початку переговорів про вступ до ЄС.