Посол України про відносини з Польщею: кризи немає

Київ запрошував польських представників на Форум оборонних індустрій одними з перших, але Варшава відмовилася від участі, наголосив Василь Зварич.

У відносинах України та Польщі «зашкалюють емоції», але кризи немає. Про це повідомив український посол у Варшаві Василь Зварич в інтерв’ю телеканалу TVN24.

Читайте також: У Польщі не підтвердили запрошення України на Форум оборонних індустрій

«Коли в Україні йде війна і щодня гинуть люди, щодня маємо втрати серед мирних жителів і військових, а з іншого боку, тут у Польщі йде виборча кампанія, емоції, природно, високі, але це не означає, що у нас є якась масштабна криза у відносинах. Нам потрібно пояснити один одному кілька речей, і ми це робимо дуже ефективно, тому з нашого боку є повне розуміння, і ми розраховуємо на таке розуміння з боку Польщі», — наголосив дипломат.

Він повідомив, що Київ прагне зберегти солідарність та підтримку всього вільного світу навколо України на тлі російської загрози.

Зварич також прокоментував відсутність представників Польщі на першому Міжнародному форумі оборонних індустрій, що відбувся у Києві 29 вересня, заявивши, що «це питання до польської сторони».

«Польща була однією з перших, кого запросили на цей захід… Ми чекали на участь польської сторони. Це суверенне рішення кожної країни. Ми надішлемо запрошення, а держава вже буде вирішувати, приймати це запрошення чи ні, виходячи зі своїх інтересів. Тому ми з повагою ставимося до таких рішень, але це не привід звинувачувати Україну в тому, що Польщі там немає», пояснив посол.

Раніше у Пентагоні відреагували на заяву Варшави про не передачу зброї Києву. Польща збільшила військові витрати після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а уряд пообіцяв витратити 4% ВВП на оборону у 2023 році.