Погода в жовтні в Україні: коли чекати перших заморозків

Жовтень 2023 року в Україні буде теплим та з мінімальною кількістю опадів. Середньомісячна температура повітря розподілиться досить рівномірно по країні і становитиме +7…+13 °С.

Жовтень 2023 року в Україні буде теплим та з мінімальною кількістю опадів. Погода у другого місяця осені ставатиме прохолодною починаючи із західних областей та північних областей на 4 – 7 °С, проте середньодобові значення все одно перевищуватимуть норму. Про це повідомив синоптик Ігор Кібальчич, передає meteoprog.

Читайте також: Дрон СБУ знищив РЛС росіян у Курській області, — джерело

Синоптик передбачає малу кількість опадів, адже переважання високого атмосферного тиску сприятиме розмиванню атмосферних фронтів та хмарності у їх межах. 

“У другій декаді місяця очікується розвиток потужного антициклону над північним сходом Європи та його поступове зміщення у більш південні широти. Оскільки в його межах циркулюватимуть свіжі повітряні маси арктичного походження, то в міру свого просування, температурний фон відчутно знизиться. У цей період Україна також відчує перший подих Арктики, особливо східні та північні області”, — йдеться у повідомленні. 

У цей період у країні температура повітря знизиться вночі до заморозків, а вдень буде +13…+16 °С. Відповідно, ймовірність опадів виявиться мінімальною. 

Після 18-20 жовтня в Україні підвищиться температура повітря та впаде атмосферний тиск. Це призведе до хмарної погоди та зросте ймовірність дощів. 

Синоптик також зазначив, що перший сніг є малоймовірним у жовтні 2023 року, за винятком високогірних районів Карпат.

Додається, що у жовтні бабине літо настане у другій половині місяця, проте наразі його тривалість визначити складно. 

Читайте також: До диверсії у Сватовому причетні Чепіга та Мішкін, які намагалися отруїти Скрипалів — ГБР

“За місяць кількість опадів по Україні становитиме 25 – 60 мм, що нижче за норму на 15 – 35%; у західних областях та у Карпатах може випасти 65 – 110 мм, що близько норми.  Середньомісячна температура повітря розподілиться досить рівномірно по країні і становитиме +7…+13 °С, що вище за норму на 1 – 2 °С”, — йдеться у повідомленні. 

Синоптик зауважив, що тепліший жовтень варто очікувати в західних та південно-західних областях, а на Півночі Лівобережжя та на крайньому сході країни відхилення від норми вийде незначним (у межах +0,5…+0,9 °С).

Нагадаємо, енергетики підвищили надійність живлення сходу України. Частина відремонтованої лінії проходить по деокупованій території, яку ворог щільно замінував при відступі.