Генсек НАТО провів зустріч із Зеленським у Києві: про що говорили

Генеральний секретар НАТО прибув до Києва та провів зустріч з президентом України Володимиром Зеленським.

Сьогодні, 28 вересня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибув із неоголошеним візитом у Київ та зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським. Під час зустрічі лідери обговорили наближення України до членства в НАТО, ключові оборонні питання — реальну ситуацію на полі бою і потреби українських воїнів. Про це повідомляє Суспільне.

Читайте також: В Україні судитимуть “кадирівця”, який катував людей на Запоріжжі

“Для мене велика честь повернутися до Києва, столиці великої нації України. І сьогодні це місто, яке займає особливе місце в серцях вільного світу. Коли я востаннє був тут у квітні, ми обговорювали нашу підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі та вашу підготовку до контрнаступу. Сьогодні ваші сили рухаються вперед”, — заявив Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО зауважив, що Україна зараз ближча до НАТО, ніж будь-коли раніше, додавши, що після липневого саміту у Вільнюсі всі члени Альянсу погодилися, що Україна вступить до НАТО. І ухвалили “три історичні рішення, щоб перетворити це на реальність”.

“По-перше, ми скоротили ваш шлях до НАТО з двох до одного кроку, скасувавши вимогу щодо Плану дій щодо членства. По-друге, ми погодили програму забезпечення повної оперативної сумісності українських збройних сил з вашими майбутніми союзниками, повністю перейнявши доктрину і техніку НАТО. Це частина великого пакета підтримки вартістю сотні мільйонів євро щорічно. По-третє, ми зміцнюємо наші політичні зв’язки до безпрецедентного рівня, створили Раду Україна — НАТО, куди ми приходимо, щоб знайти підтримку і разом приймати рішення”, додав генсек.

Президент України повідомив, що на зустрічі з генсеком НАТО вони обговорили ключові оборонні питання — реальну ситуацію на полі бою і потреби українських воїнів. 

Читайте також: Зеленський відреагував на інформацію про купівлю Росією ракет в Ірану

“Впевнений, ми готові й надалі тиснути на агресора, щоби Росія лише відступала і втрачала, і це правильна тактика”, — сказав президент.

Під час зустрічі лідери також обговорили захист від російського терору, обстріли цивільних, портів, очікувані атаки РФ на критичну інфраструктуру України. Зокрема, сторони обговорили питання додаткових систем ППО. 

Нагадаємо, міністр оборони Франції прибув з візитом до Києва. До Києва прибув міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.