Коломойський отримав нову підозру, — СБУ

Ігор Коломойський отримав нову підозру щодо незаконного заволодіння 5,8 млрд грн.

Український олігарх Ігор Коломойський отримав нову підозру. Коломойський у період з 2013 по 2014 роки незаконно заволодів 5,8 млрд грн. Про це повідомляють в СБУ.

Читайте також: Зеленський відвідає Конгрес США — ЗМІ

Для незаконного заволодіння грошима фігурант створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером. 

“Протягом вказаного періоду члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні “внески готівки у касу банку”, хоча насправді ніяких внесків банк не отримував”, — йдеться у повідомленні. 

Правоохоронці повідомляють, що така “схема” дозволила фігуранту отримати 5,8 млрд грн, що на той період було еквівалентно понад 700 млн дол. США. 

Такі фейкові “внески” згодом були зараховані на особистий рахунок Коломойського і стали реальними безготівковими коштами. 

Для легалізації віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема, віддавав їх як позики та розраховувався ними за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку. 

Читайте також: Завдано 10 авіаударів по позиціях росіян

Ілюстрована схема незаконного заволодіння 5,8 млрд грн. / t.me/SBUkr

Ілюстрована схема незаконного заволодіння 5,8 млрд грн. / t.me/SBUkr

За матеріалами СБУ йому повідомлено про додаткову підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом).

Нагадаємо, Ігоря Коломойського підозрюють у заволодінні 9,2 млрд грн «ПриватБанку». Колишньому кінцевому бенефіціарному власнику «ПриватБанку» Ігорю Коломойському оголошено про підозру в розкраданні понад 9,2 млрд гривень.