У ВМС розкрили подробиці операції ГУР з «вишками Бойка»

Військово-морські сили України вже понад рік контролюють частину Чорного моря із «вишками Бойка».

Берегові ракетно-артилерійські війська Військово-морських сил ЗСУ понад рік повністю контролюють частину Чорного моря, де встановлені так звані «вишки Бойка». Про це повідомляє спікер Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі Радіо Свобода.

Читайте також: У ГУР показали кадри спецоперації зі звільнення “Вишок Бойка”

Він повідомив, що російські військові кораблі перестали туди заходити після того, як у червні 2022 вдалося потопити корабель Василь Бех.

«Понад рік ми не спостерігали там присутності. Але не можна було виключати, що туди може зайти якась диверсійна група з використанням якихось інших маломірних, наприклад, човнів для того, щоб доставити особовий склад. Тому, звісно, ця операція теж була ризикованою достатньою мірою, і, звісно, покладатися лише на цю інформацію спецпризначенці не могли», — розповів речник ВМС.

За його словами, найскладніше було дістатися до «вишок» на гумових човнах. Українські спецназівці ризикували життям, адже окрім загрози висадки диверсійних груп із малих човнів на «вишки Бойка», існувала також небезпека з повітря. Цю зону, на його думку, все одно умовно можна вважати сірою, тому що там поки що постійно присутня російська авіація. Ворожі літаки ведуть розвідку і навіть завдають вогневої поразки.

«Цю проблему так само треба вирішувати. Вона полягає в більш широкій площині. Звісно, цю ситуацію могла б виправити наявність у нас відповідних засобів протиповітряної оборони. Мова про літаки F-16», — додав речник ВМС.

Раніше Залужний показав, як ЗСУ звільнили Балаклію рік тому.