У ЗСУ пояснили, що означає військовий облік для жінок у жовтні

У ЗСУ пояснили, кому з жінок потрібно ставати на військовий облік з 1 жовтня.

З 1 жовтня на військовий облік будуть зобов’язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Про це повідомляють у Сухопутних військах ЗСУ, посилаючись на закон Верховної Ради України про внесення змін до статті 1 закону “Про військовий обов’язок і військову службу”, яким встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням. 

Читайте також: Коломойського підозрюють у заволодінні 9,2 млрд грн «ПриватБанку»

“Законом встановлюється, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних”, — йдеться у повідомленні. 

У ЗСУ зазначили, що постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок медиків. Це виконання зміни до Закону та узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі.

Зазначається, що жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням. 

Як стати на облік жінкам

Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК.

Необхідні документи:

Читайте також: У Донецьку після вибухів почалася пожежа

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби.

Які обов’язки будуть у жінок, що стануть на облік

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

Нагадаємо, мобілізація жінок в Україні: хто має стати на військовий облік з 1 жовтня. На військовий облік з 1 жовтня мають стати жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність.