ЗМІ припустили, що Інтерпайп сплачує податки у Росії «вимушено»

ТОВ «Інтерпайп-М», яке належить групі компаній «Інтерпайп» і яке продовжує працювати у Росії та сплачувати податки до бюджету країни-агерсора, може робити це «вимушено». Таке припущення озвучено у матеріалі «Звинувачення «Інтерпайпу» у роботі в Росії. Тест на зрілість і невігластво», повідомляє видання Апостроф. Автор матеріалу стверджує, що ті, хто звинувачують «Інтерпайп» у тому, що компанія не припинила роботу в Росії після повномасштабного вторгнення в Україну, не розуміють як насправді працює бізнес.

«Треба для початку розібратися, що значить «продовжив працювати». По-перше, не варто забувати, що є довгострокові контракти, які кожний бізнес має виконувати. Особливо, якщо це велика міжнародна публічна компанія, до надійності і спроможності виконувати зобов’язання якої придивляються рейтингові агентства у всьому світі. Більше того, це ж не особисто «Інтерпайп Україна» чи Віктор Пінчук сплачують податки в Росії. Це робить російська дочірня структура, яка є відокремленою юридичною особою і окремим господарюючим суб’єктом» — пояснює авторка матеріалу.

У статті звертають увагу, що Віктор Пінчук володіє російською компанією «Інтерпайп-М» не на пряму, а через кіпрські юридичні особи, для яких не встановлено таких обмежень по співпраці з Росією, як це передбачено українським законодавством.

Також у матеріалі зауважують, що сума сплачених податків зі сторони «Інтерпайп-М» за 2022 рік у Росії вкрай незначна. 

«»Розслідувачі» нарікають, що за результатами 2022 року «Інтерпайп» сплатив до російського бюджету 36 мільйонів рублів податків на прибуток. Але що таке для російського бюджету сума у 36 мільйонів? Дрібниці, які суттєво вплинути на перебіг війни не можуть», — йдеться у матеріалі.

Авторка матеріалу наголошує, що навіть компанії зі світовим ім’ям не можуть гарантувати припинення продажу своїх товарів до Росії і не несуть відповідальності, якщо такі товари врешті-решт до Росії потрапляють через інші країни.

«Можна побитися об заклад, що українські компанії групи «Інтерпайп» після початку великої війни прямих контрактів із Росією не укладали, а кордон між Україною і Росією продукція «Інтерпайп» на пряму не перетинала. «Інтерпайп» не може нести відповідальність за кордон Росії з іншими країнами. Ставити запитання, а чи може так статися, що продукція «Інтерпайпу» опиняється в Росії настільки ж безглуздо, як і ставити запитання, чи може опинитися в Росії пляшка Кока-Коли і чи має Кока-Кола за це відповідати», — йдеться у статті.

У матеріалі висувають тезу, що вимоги до «Інтерпайпу» припинити працювати в Росії є наслідком необізнаності щодо бізнес-процесів.

«»Інтерпайп» звинуватили ледь не у фінансуванні війни проти України, абсолютно не розібравшись, у чому полягає ситуація, чому «Інтерпайп» не закрив російський офіс і чому компанія вимушено сплачує податки до російського бюджету», — вказують у статті.

У матеріалі припускають, що завдяки функціонуючому бізнесу Віктор Пінчук може ефективно сприйматися російською стороною як непублічний перемовник від України.

«У 2017 році Пінчук навіть був готовий прийняти на себе удар за статтю у The Wall Street Journal «Україна має піти на болісні компроміси заради миру з Росією». Коли є необхідність у спілкуванні ворогів, які не довіряють один одному та відверто один одного не сприймають, персоналія перемовника має безапеляційно сприйматися усіма сторонами. Ще раз. Ми не стверджуємо, що такий перемовник від України дійсно є, а тим більше, що це – Віктор Пінчук. Ні. Але якщо у такому перемовнику у України була б потреба, то більш вдалої кандидатури ніж Пінчук годі було б і шукати», — припускають у статті.

Нагадаємо, раніше українські ЗМІ оприлюднили розслідування, у якому навели факти продовження роботи в Росії компанії групи «Інтерпайп» — ТОВ «Інтерпайп-М».