Студенти чоловіки після 30 років не матимуть відстрочки

У Раду внесли законопроект щодо скасування відстрочки для студентів чоловіків після 30 років.

У Раду внесли законопроект щодо скасування відстрочки для студентів чоловіків після 30 років. Так, ті чоловіки, які здобуватимуть другу вищу освіту після 30 років — не матимуть відстрочки. Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Читайте також: Ердоган почав переговори з Путіним у Сочі

Повідомляється, що прийняття законопроекту спрямоване на зміцнення обороноздатності України, збільшення мобілізаційних спроможностей Збройних Сил України, зменшення навантаження на систему освіти в умовах правового режиму воєнного стану.

“З початком повномасштабної агресії зазначена правова норма опосередкованого уникнення призову на військову службу під час мобілізації використана значною кількістю військовозобов’язаних призовного віку, які вже здобули певний рівень освіти, і вступили у 2022, 20223 роках до закладів освіти для здобуття рівня освіти, який є рівним, а в більшості випадків є навіть нижчим за раніше отриманий освітній рівень”, — йдеться у повідомленні. 

У пояснювальній записці вказано, що призову на військову службу не підлягають: 

Читайте також: ФСБ затримала на Херсонщині українця, який «робив бомби для ДРГ»

  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України “Про освіту”, якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене званнята/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Нагадаємо, у Силах оборони прокоментували падіння дронів РФ у Румунії. Росія не вперше використовує географічну особливість Одеської області в контексті її близькості до кордону Румунії.