Росіяни активізували пошук підпілля на окупованих територіях — Маляр

Загарбники агресивно поширюють проросійські та антиукраїнські погляди на тимчасово окупованних територіях.

На тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей ФСБ РФ шукає громадян, які мають проукраїнські настрої, аби придушити їхню активність. Про це повідомляє заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

Читайте також: Все закінчиться швидко і в один момент: в ОП спрогнозували закінчення війни в Україні

За її словами, окупанти збільшили кількість мобільних блокпостів, на яких російські військовослужбовці перевіряють мобільні телефони у цивільних та шукають якийсь зв’язок їхніх власників з Україною.

«На тимчасово окупованій території України російська окупаційна «влада» намагається все більше посилювати заходи щодо недопущення поширення проявів проукраїнських настроїв серед населення», — йдеться у повідомленні.

Також вона повідомила, що такі перевірки раптові та мають репресивний характер. Крім того, росіяни почали активно розповсюджувати пропаганду серед молоді.

«Починаючи з серпня поточного року, російська окупаційна «влада» на тимчасово підконтрольній ній території Запорізької області почала активно впроваджувати грантову програму під назвою «Росія: країна можливостей». Під прикриттям пошуку та підтримки талановитої молоді серед місцевих жителів ця програма фактично спрямована на агресивне поширення проросійських та антиукраїнських поглядів», — повідомила заступник міністра. 

Також росіяни почали частіше запроваджувати заборону на вільне пересування між населеними пунктами.

«Російські окупанти час від часу без попередження забороняють переміщення громадян у населених пунктах, у яких виявляють ознаки проукраїнських настроїв населення», — пише Маляр. 

Раніше Лукашенко заявив, що не давав гарантій безпеки Пригожину. Він також зазначив, що відповідальність за подію з авіакатастрофою літака Пригожина зараз багато хто намагається повісити на Путіна, проте за його словами російський президент тут ні до чого.