Суд підтвердив звільнення директора Сумської лікарні №5 В. Петренка,який блокує медреформу

Завершення другого етапу медичної реформи у місті Суми стає реальнішим. Сумський апеляційний суд 24 серпня 2023р. постановив відмовити В’ячеславу Петренку в задоволенні позовних вимог про поновлення його на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня № 5» Сумської міськради. Також апеляційний суд скасував попереднє рішення Ковпаківського райсуду щодо такого поновлення. Про це свідчить відповідна Постанова, що міститься в реєстрах.

Скандальна історія бере початок ще 23 лютого 2022р. Тоді з метою здійснення медичної реформи Сумською міськрадою було прийнято рішення «Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня № 5» шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона».

Та керівник лікарні №5 В’ячеслав Петренко подав цілу низку позовів по судам оскаржуючи це рішення про об’єднання і відповідно своє звільнення. Тим самим заблокував створення в рамках реформи 2-гої кластерної лікарні.

Керівник експертної групи Бюро аналізу політики Віктор Бобиренко наголошує, що 76-літній Петренко блокує об’єднання, бо має свій особистий інтерес від функціонування НКП «Клінічна лікарня №5» у теперішньому вигляді.

«Заходиш до лікаря. Там тобі кажуть: ми можемо таке і таке вам запропонувати по лікуванню. Але довго. Зайдіть через місяць. Або вже зараз можете піднятися на 7-й поверх в приватний «Слав-Мед» (Слави Петренка медицина) і там вам за ваші гроші все зроблять. Але задорого. Ну і якщо ви хочете по-багатому, то ви з комунального закладу потрапляєте в приватний. Усі все знають, але чувак вже років тридцять так робить бізнес», — описує ситуацію Бобиренко.

Водночас, у ОВА повідомили, що формування спроможної медичної мережі на Сумщині вийшло на новий етап. Система надкластерного рівня представлена 7 обласними установами високоспеціалізованої медичної допомоги, а кластерними закладами стали по суті районні лікарні, щоб забезпечити доступність медичних послуг до пацієнтів. Серед 6-ти таких закладів буде і «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона у Сумах (за умови об’єднання із Клінічною лікарнею № 5».