Реклама Чи можна оформити дві страховки на одну машину різних людей?

Поліс ОСАГО обов’язковий для всіх автомобілістів в Україні. Незважаючи на те, що водії щорічно оформляють страховку, багато хто не знайомий з її особливостями та принципом роботи. Щоб не переплачувати двічі, розгляньмо основні аспекти.

Як працює автоцивілка

ОСАГО покриває відповідальність автомобіліста, якщо він стає винуватцем аварії. Так, страховик виплатить компенсацію за ремонт автомобіля потерпілих та їх лікування.

Договір оформляється на машину, відповідно, його дія поширюється на будь-якого водія, який керує транспортним засобом на законних підставах.

Чому наявність двох ОСАГО на одну машину безглуздо?

Прямої заборони на наявність двох полісів ОСАГО на одну машину немає. Наприклад, якщо машина в сім’ї одна і чоловік оформив поліс, а потім такий же поліс купила дружина, нічого протизаконного в цьому немає. Однак наявність двох автогромадянок на одну машину не робить захист сильнішим та ефективнішим, оскільки відшкодування при виникненні страхової події все одно проходитиме по одному з них у межах встановлених лімітів. На сьогодні вони такі:

  • 160 000 грн. за майном;
  • 320 000 грн за життя та здоров’я.

Другий поліс стане неактуальним, скористатися ним буде неможливо. Ви заплатите двічі, насправді, за одне покриття. Тому практичніше просто вчасно страхуватися та не допускати простроченого терміну дії ОСАГО, адже за це потрібно штраф (від 425 грн до 850 грн) та самостійна оплата збитків при ДТП.

Якщо ж ви помилково оформили два поліси, то єдиний плюс полягає в тому, що ви можете вибрати, до якого страховика звернутися.

Коли потрібно оформити два поліси на одну машину?

Другий поліс як додаток до ОСАГО рекомендують оформляти, щоб розширити фінансові межі компенсації. З допомогою ДГО суму з ОСАГО реально збільшити до 1 млн. грн. Навіщо? Якщо офіційних лімітів з автоцивілки не вистачає, то різницю має відшкодувати саме винуватець аварії. У тандемі ОСАГО+ДГО ризики оплати зі своєї кишені зведено нанівець.

Ще один момент. Відновити особистий транспорт винуватець (страхувальник) у рахунок дії автоцивілки не може, оскільки це не прописано в умовах даного полісу та не є його сферою. Фактично, власник страховки ОСАГО залишається віч-на-віч перед форс-мажорами щодо власного ТЗ. Із цього приводу розроблено добровільні види страхування — КАСКО та мініКАСКО. Саме у межах цих договорів відбувається ремонт особистого авто.

  • КАСКО — це поліс широкої дії, що покриває будь-які неприємності з машиною, починаючи від ДТП з вашої вини та закінчуючи падінням сторонніх предметів на кузов автомобіля.
  • МініКАСКО – альтернатива повному КАСКО. Цей поліс має урізаний набір опцій, що позначається на його ціні (вона набагато нижча за прайс по КАСКО).

Що робити зі страховкою під час купівлі підтриманого автомобіля?

Найчастіше «дублікат» автоцивілки зустрічається при переоформленні автомобіля на іншого власника. У цьому випадку ви можете вчинити так:

  • Попросити продавця подарувати вам поліс, що діє, або викупити його у нього;
  • Анулювати старий договір та оформити новий від тієї страхової компанії, яка подобається.

Другий варіант — найрозумніший для компетентного водія. Саме від якості поліса, включених опцій та стабільності страхової компанії залежатиме швидкість врегулювання події. Перед укладанням договору рекомендуємо вивчити рейтинг обраного страхового партнера, щоб у майбутньому не пошкодувати про своє рішення. Щоквартально регулятор страхового ринку — Моторно-транспортне бюро України — публікує “світлофор”, у якому містяться показники надійності страховиків у розрізі:

  • швидкість виплат;
  • Загальна оцінка;
  • якість врегулювання;
  • рівень скарг.