У роботі ЗАЕС сталося порушення через дії росіян

Дії окупантів призвели до витоку води з першого контуру в другий на четвертому енергоблоці Запорізької АЕС.

Внаслідок виведення 4-го енергоблоку тимчасово окупованої Запорізької АЕС у стан «гарячої зупинки» стався інцидент із витоком води з першого контуру реактора в другий, радіологічного викиду у навколишнє середовище не було. Про це повідомляє прес-служба Енергоатому.

Читайте також: Кулеба: ми ніколи не побачимо Путіна і Зеленського за одним столом

«Некомпетентне нелегітимне керівництво ЗАЕС від Росатома послідовно виводить блоки захопленої станції з ладу. І цей злочин із навмисним пошкодженням обладнання 4-го енергоблоку, що призвело до порушення цілісності вже трьох із п’яти наявних фізичних бар’єрів на шляху поширення радіації, витоку потенційно радіоактивної води першого контуру за встановлені межі, пошкодження дороговартісного обладнання першого контуру буде розслідуваний», — наголосив президент Енергоатому Петро Котін.

Повідомляється, що це сталося через порушення цілісності третього парогенератора, розташованого у герметичній оболонці блоку.

«Відтак, окупаційне керівництво розпочало переведення 4-го енергоблоку ЗАЕС у стан «холодного зупину», — йдеться в повідомленні.

Раніше в Москві заявили, що відбилися від дронів. Через безпілотники було введено в аеропорту Внуково план «Килим», затримано одинадцять рейсів на виліт та на приліт.