Українські війська здійснили рейд через Дніпро на Херсонщині — ISW

Українські сили могли здійснити рейд й висадитися на східному (лівому) березі Херсонської області.

Схоже, що українські війська здійснили рейд через річку Дніпро і висадилися на східному (лівому) березі Херсонської області. Наразі залишається незрозумілим, чи встановили українські війська постійну присутність на східному березі. Про це повідомляють в ISW

Читайте також: Захід уже не чекає на прорив. Хід контрнаступу

В Інституті повідомили, що  8 серпня кілька російських міл-блогерів розповіли, що українські сили висадили до 7 човнів, на кожному з яких було близько 6-7 осіб, на східному березі Дніпра біля селища Козачі Лагері, прорвали російські оборонні лінії і просунулися на глибину до 800 метрів.

Російський мілблогер зазначив, що російське командування нещодавно передислокувало «підготовлене угруповання» російських повітряно-десантних військ (ПДВ) з району Козачі Лопані в Запорізьку область і замінило їх мобілізованими бійцями з невстановленого підрозділу, таким чином послабивши російську оборонну міць на цій ділянці.

У ISW зазначили, що так званий окупаційний голова Херсонської області Володимир Сальдо применшив повідомлення про висадку українського десанту і заявив, що російський артилерійський вогонь нібито відбив українські катери і що українських військ поблизу Козачої Лопані немає. 

“Однак більшість відомих російських мілблогерів стверджували, що українським силам вдалося використати тактичну несподіванку і висадитися на східному березі до того, як російські війська вступили в перестрілку зі стрілецької зброї, і Сальдо, ймовірно, цілеспрямовано намагався спростувати заяви про українську присутність у цьому районі, щоб уникнути паніки в і без того делікатному російському інформаційному просторі”, — повідомляють аналітики Інституту.

Читайте також: Росіяни на штурми відправляють мобілізованих і в’язнів — ЦНС

Наявні в системі NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS) дані про вогневу активність у цьому районі за минулі 24 години, як видається, підтверджують, що в цьому районі відбувалися значні бойові дії, яким, ймовірно, передував або супроводжував вогонь з артилерії. 

Ілюстративне фото / understandingwar.org

Ілюстративне фото / understandingwar.org

Зазначається, що до кінця дня 8 серпня багато російських джерел оновили свої заяви, повідомивши, що російські війська зберігають контроль над Козачі Лагері, відтіснивши українські війська до берегової лінії, і що в прибережних районах поблизу Козачі Лагері та інших населених пунктів східного берега відбуваються перестрілки зі стрілецької зброї.

В ISW зазначили, що поточна картина російських повідомлень більше схожа на обмежений рейд через річку, аніж на більш широку українську операцію. На момент написання цього звіту українські офіційні особи не коментували операції в цьому районі.

Нагадаємо, в Москві знову повідомили про атаку дронів. Наприкінці липня-початку серпня атаки дронів на Москву та область почастішали, загалом з початку травня це вже дев’ята за рахунком.