Працювали на ФСБ та ПВК “Вагнер”: СБУ викрило агентурну мережу на Донеччині

СБУ викрило жіночу агентурну мережу на Донеччині, яка працювала на ФСБ РФ та ПВК “Вагнер”.

Співробітники СБУ нейтралізували російську агентурну мережу на Донеччині. Особливістю ворожої групи було те, що вона складалась винятково з місцевих жінок, що підтримали збройну агресію РФ проти України. Агенти РФ одночасно працювали на ФСБ та приватну військову компанію “Вагнер”. Про це повідомляють у СБУ.

Читайте також: В ГУР заявили про можливу причетність РФ до вибуху у Туреччині

Жінки за вказівкою окупантів збирали розвіддані про кількість та передислокацію військової техніки Сил оборони на території регіону. Поплічниці ворога намагались виявити і “злити” агресору напрямки вильотів бойової авіації ЗСУ, у тому числі ударних гелікоптерів під Авдіївкою.

Агенток  цікавили маршрути переміщення важкої бронетехніки ЗСУ з прифронтових територій на передову.

“Для збору розвідувальної інформації фігурантки обходили місцевість і приховано робили фотознімки українських об’єктів. Усі отримані відомості передавали за двома каналами зв’язку – російському “куратору” з ФСБ та представнику “вагнерівців”. Для комунікації використовували закриті чати в одному із популярних месенджерів”, — йдеться у повідомленні. 

Співробітники СБУ затримали трьох агенток РФ під час збору ними розвідданих. Також було встановлено особу резидентки (старшої) ворожої групи, яка на початку повномасштабного вторгнення виїхала до РФ для координації “підопічних” з території країни-агресора.

Читайте також: Удар РФ по Покровську: кількість поранених зросла до 67

Правоохоронці повідомляють, що жінки є Покровського району. Ще до 24 лютого 2022 року вони були завербовані окупантами і донедавна перебували в “режимі очікування”.

Під час обшуків за адресами проживання фігуранток виявлено мобільні телефони, які вони використовували у розвідувально-підривній діяльності на користь РФ.

Слідчі Служби безпеки повідомили трьом затриманим про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада);
  • чч. 2, 3 ст. 114-2 (поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України чи інших збройних формувань України).

Читайте також: ЗСУ ведуть наступ на трьох напрямках — Генштаб

Їм обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Крім того, планується повідомлення про підозру четвертій фігурантці, яка переховується від правосуддя в Росії. Триває розслідування. Зловмисницям загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, армія РФ посилила обстріли у Запорізькій області. Окупанти завдали ракетних та авіаційних ударів по регіону, били з артилерії, БПЛА, РСЗВ. Знайдено тіло чоловіка, постраждала жінка.