Путіна попереджали про бунт Пригожина за 2-3 дні до початку — WP

Президента Росії попередили про бунт Євгена Пригожина за 2-3 дні до початку.

Коли власник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин 24 червня здійснив спробу заколоту, президент Росії Володимир Путін був “паралізований” і не міг діяти рішуче, й протягом більшої частини дня не було віддано жодного наказу. Про це повідомляє The Washington Post, яке посилається на анонімні джерела з розвідки, а також українських та європейських посадовців, представників служби безпеки, НАТО, а також співбесідника з російських дипломатичних кіл. 

Читайте також: ЗСУ змусили росіян відійти з позицій біля Андріївки під Бахмутом — Генштаб

Представники розвідки повідомили виданню, що російські спецслужби попередили російського президента щонайменше за 2-3 дні до того, що Пригожин готував можливий заколот. Через це були вжиті заходи для посилення безпеки на кількох стратегічних об’єктах, включаючи Кремль, де було збільшено штат президентської охорони і роздано більше зброї, але в іншому ніяких дій не було зроблено, кажуть ці чиновники.

Один з європейських чиновників з питань безпеки на умовах анонімності повідомив, що у Путіна був час, щоб прийняти рішення про ліквідацію (заколоту) і заарештувати організаторів.

“Потім, коли це почало відбуватися, був параліч на всіх рівнях… Був абсолютний жах і розгубленість. Довгий час вони не знали, як реагувати”, — повідомило джерело. 

Відсутність наказів від вищого кремлівського командування змусила місцевих чиновників самим вирішувати, як діяти, як стверджують європейські чиновники з питань безпеки, коли війська «Вагнера» Пригожина приголомшили світ, увійшовши в південне російське місто Ростов рано вранці 24 червня. 

Читайте також: Морпіхи знищили російський Ка-52

Так, не маючи чітких наказів, місцеві військові та силові структури прийняли рішення не намагатися зупинити добре озброєні війська Вагнера, повідомили представники силових структур.

Багато хто на місцевому рівні не міг повірити, що повстання Вагнера могло відбутися без певної домовленості з Кремлем.

“Безлад у Кремлі відображає поглиблення розбіжностей всередині російського безпекового і військового істеблішменту щодо ведення війни в Україні, причому багато хто, в тому числі у вищих ешелонах служб безпеки і військових, підтримують прагнення Пригожина усунути вище військове керівництво Росії”, — заявили європейські чиновники з питань безпеки.

Нагадаємо, у британській розвідці пояснили систематичні атаки Росії по півдню України. У розвідці Британії вважають, що оскільки Росія не змогла поновити “зернову угоду”, Кремль відчуває себе менш політично обмеженим і намагається завдати удару по об’єктах в Одесі та півдню України.