США направлять до Європи до 3000 резервістів — Байден

Резервісти стануть частиною операції Атлантична рішучість, що є ротаційним розгортанням, яке зміцнює східний фланг НАТО.

Президент США Джо Байден уповноважив Пентагон направити близько 3000 військовослужбовців із резерву до Європи на тлі війни Росії в Україні. Про це повідомляє CNN.

Читайте також: Україна отримала від США касетні боєприпаси — Тарнавський

Повідомляється, що понад 100 000 військовослужбовців США перебувають у Європі. Їхня кількість зросла після початку вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року. Згідно з новим указом, резервісти братимуть участь в операції «Атлантична рішучість» (Atlantic Resolve) — ротаційному розгортанні, що зміцнює східний фланг НАТО.

Нещодавно підписаний указ визначає «Атлантичну рішучість» як операцію у разі надзвичайних ситуацій, що надає резервістам такі самі переваги, як і військовослужбовцям строкової служби. Також це дозволяє Пентагону відправити більше сил та коштів на допомогу Європейському командуванню США.

Очікується, що відправка резервістів триватиме близько шести місяців. Додаткові війська, швидше за все, працюватимуть у сфері логістики та забезпечення чи медичних сферах.

Раніше Кулеба заявив, що Україна отримає F-16, а Росія це проковтне. Дмитро Кулеба відповів на слова очільника МЗС РФ Сергія Лаврова про те, що Росія розглядатиме надання Україні F-16 як «ядерну загрозу».