Кулеба оцінив результати саміту НАТО

Погано, що члени НАТО не зробили «квантовий ривок» по відношенню до України, але він неминучий, зазначив очільник МЗС.

Українській делегації вдалося впоратися з психологічним бар’єром на саміті НАТО, і тепер очевидно, що нашу країну реально бачать членом Альянсу. Про це повідомляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону.

Читайте також: Україна отримала від США касетні боєприпаси — Тарнавський

Він зазначив, що на саміті у Вільнюсі були дуже важливими не лише тексти офіційних рішень та заяви, а й те, що було за лаштунками.

«Була не лише принципова різниця з Бухарестським самітом 2008 року, з яким усі порівнюють Вільнюс, а й взагалі із самітом у Мадриді. Різниця полягає в тому, що ми подолали психологічний бар’єр і я бачу, що Україну реально бачать членом НАТО», — заявив Куліба.

На його думку, Україна отримає запрошення до НАТО набагато раніше, ніж здається.

«Те, що вони не зробили цей квантовий ривок, є поганим. Але я бачу, що він неминучий і станеться набагато раніше, ніж нам здається. Тому що всі всередині за зачиненими дверима абсолютно спокійно, впевнено кажуть: «Не хвилюйтеся, питання вирішено, ви будете членом НАТО», — зазначив він.

Відповідаючи на запитання, чому не було політичного запрошення України до НАТО, Кулеба сказав, що «причина полягає в тому, що наші ключові партнери, які реально визначали, наскільки далеко НАТО у Вільнюсі може зайти, побоюються швидкості».

«Тобто вони абсолютно погоджуються, що Україна «приїде в пункт призначення» і буде членом НАТО. Немає жодних сумнівів тепер у цьому. Але вони мають страх — якщо занадто швидко їхати, то можна потрапити в аварію. А вони хочуть цього уникнути і безпечно дістатися цієї точки», — пояснив міністр.

Раніше Кулеба заявив, що Україна отримає F-16, а Росія це проковтне. Дмитро Кулеба відповів на слова очільника МЗС РФ Сергія Лаврова про те, що Росія розглядатиме надання Україні F-16 як «ядерну загрозу».