У британській розвідці розповіли про нову тактику чеченців на Донеччині

Чеченські бойовики використовують броньовані машини з кількома тоннами вибухівки, як саморобний вибуховий пристрій.

У червні 2023 року з’явилося кілька повідомлень про використання російськими військами застарілих броньованих автомобілів, начинених кількома тоннами вибухівки, як саморобних вибухових пристроїв на транспортних засобах. Екіпаж, найімовірніше, покидає машину після того, як вона вийшла на курс. Існує ймовірність, що саме чеченські бойовики використовують цей спосіб у війні проти України. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії. 

Читайте також: Нічна атака РФ по Україні 13 липня: ППО знищила 20 БПЛА та 2 ракети “Калібр”

“Більшість російських випадків застосування СВП були зафіксовані в районі Мар’їнки, поблизу Донецька, і почалися через кілька днів після того, як чеченські підрозділи зміцнили цей район: існує реальна можливість того, що чеченські сили є першопрохідцями в цій тактиці”, — йдеться у повідомленні.

У розвідці зазначили, що чеченські бойовики мають досвід використання саморобних вибухових пристроїв ще з часів чеченських війн 1990-х років. Повідомлялося, що чеченці, які воюють на боці України, також використовували подібні саморобні вибухові пристрої в січні 2023 року.

Читайте також: Сунак заперечив Воллесу щодо «невдячності» Зеленського

“Більшість російських саморобних вибухових пристроїв майже напевно здетонували ще до того, як досягли своєї цілі через поєднання протитанкових мін і прямого вогню, що ставить під сумнів життєздатність цього потенціалу. Проте ці саморобні вибухові пристрої спричиняють надзвичайно сильні вибухи, які все ще можуть мати психологічний вплив на сили, що обороняються”, — зазначили у Міноборони Британії.

Нагадаємо, у Маріуполі «приліт» в казарму кадирівців. РФ маскує удар під «роботу ППО», однак, за попередніми даними, поранених таємно вивозили у бік Донецька.