Перейменування Запоріжжя: омбудсмен звернувся із проханням скасувати рішення Нацкомісії

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь 27 червня офіційно звернувся до Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови, згідно з яким 1400 населених пунктів України рекомендовано перейменувати.

Про це повідомляють на сторінці омбудсмена у Facebook.

За словами Тараса Креміня, перелік Національної комісії містить велику кількість назв населених пунктів, які відповідають стандартам державної мови, а саме: Запоріжжя, Перемога, Зоряне, Мирне, Майське, Маяк, Молодіжне, Об’єднане тощо. Комісії мала надати перелік обов’язкових до перейменування населених пунктів, які не відповідають стандартам державної мови та дати чіткі рекомендації щодо їх перейменування.

«У більшості рекомендацій не пропонується правильний варіант назви, а міститься дивне формулювання «обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку», що не відповідає вимогам Закону», — зазначив Тарас Кремень.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький» фахівці-філологи та історики вищих навчальних закладів з усіх регіонів України склали перелік із 1400 міст та сіл, які рекомендують перейменування. Згідно з документом назва обласного центру — Запоріжжя «може не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема, стосуватися російської імперської політики, може не відповідати стандартам».

Піддають тортурам людей й «націоналізують» їхнє майно: окупанти посилили терор у Запорізькій області.


Читайте також:

Окупанти завдали удари по будинках мирних жителів Запорізької області: наслідки ворожої атаки, — ФОТО.

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo
Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!